Dette er «Supertirsdag»

Det lades opp til den største valgdagen i de amerikanske nominasjonsvalgene, som kan bli avgjørende for hvem som blir presidentkandidatene ved valget 8. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Supertirsdag» har vært en tradisjonsrik valgdag i USA siden 1984, og historisk sett har dagen gjerne avgjort nominasjonsvalgene. I forkant av dagen er Hillary Clinton og Donald Trump favorittene til å gå seirende ut av Supertirsdag, noe som vil si at det er stor sjanse for at nettopp disse to blir presidentkandidatene for henholdsvis demokratene og republikanerne, skriver nyhetsbyrået AFP.

Flest delegater å hente i Texas

Under Supertirsdag skal republikanerne kjempe om 595 delegater og demokratene om 865, i 12 forskjellige delstater og ett amerikansk territorium.

Den gjeveste delstaten å vinne er Texas, hvor hele 155 av de republikanske delegatene og 252 av de demokratiske delegatene står på spill, skriver CBS News. Alabama, Tennessee og Virginia utpekes også som viktige delstater denne dagen.

Delstatene Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont og Virginia vil avgi sine stemmer for både republikanerne og demokratene. I tillegg skal republikanerne avholde nominasjonsvalg i Alaska, mens demokratene har nominasjonsvalg i Colorado og Amerikansk Samoa. Sistnevnte er et amerikansk territorium i det sørlige Stillehavet, som består av polynesiske øyer. Republikanerne starter stemmeprosessen også i Colorado og Wyoming på Supertirsdag, men resultatene for disse delstatene vil ikke komme før ved en senere dato.

Clinton og Trump allerede i tet

Statene som allerede har hatt valg i forkant av Supertirsdag, er Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina. Dette er bestemt ved lov, og gjør disse statene spesielt strategisk viktige.

Clinton har hittil vunnet i Iowa, Nevada og Sør-Carolina, mens Bernie Sanders vant i New Hampshire. Trump vant nominasjonsvalgene i New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada, mens konkurrenten Ted Cruz stakk av med seieren i Iowa.

Se grafikken under for nærmere detaljer om resultatene.