Blodprøver som er blitt tatt av personer med Guillain-Barré-syndrom støtter opp under studien som viser at det er en forbindelse mellom syndromet og zika-smitte. FOTO: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ
Blodprøver som er blitt tatt av personer med Guillain-Barré-syndrom støtter opp under studien som viser at det er en forbindelse mellom syndromet og zika-smitte. FOTO: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ Foto: Johan Ordonez

Forskere kan ha funnet kobling mellom zika og nervesykdom

Franske forskere sier de har funnet bevis for at det er en forbindelse mellom zika-smitte og Guillain-Barré-syndrom, som kan føre til lammelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dermed en risiko for at landene som er rammet av sika-epidemien vil merke en økning i tilfeller av den nevrologiske sykdommen.

Guillain-Barré-syndrom (GBS) er en sjelden tilstand der kroppens immunforsvar angriper deler av nervesystemet. Dette kan føre til lammelser, men lammelsene går som regel over etter en stund.

Forskere ved Frankrikes Pasteur-institutt har analysert data fra et zika-utbrudd i Fransk Polynesia i 2013 og 2014 og beregnet risikoen for GBS til 2,4 per 10.000 tilfeller av zika-smitte.

– Dette arbeidet er viktig for det bekrefter rollen zikaviruset spiller for utviklingen av de alvorlige nevrologiske komplikasjonene Guillain-Barré-syndrom utgjør, sier Arnaud Fontanet, som har ledet forskningsarbeidet.

– Regionene som er berørt av zika-epidemien vil trolig se en merkbar økning i antall pasienter med alvorlige nevrologiske komplikasjoner, sier Fontanet. Der det er mulig, bør kapasiteten til å håndtere GBS-tilfeller økes, mener han. (©NTB)