Fotballpresidenten: – Jeg må passe meg

Terje Svendsen bytter side i kampen om TV-milliardene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt fram til januar i år forhandlet Terje Svendsen mot det samme forbundet han nå skal lede.

Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF), som representerer klubbene i OBOS- og Tippeligaen, er etter snart ett års forhandlinger fortsatt ikke enige om en ny hovedavtale. Hovedavtalen fastsetter blant annet fordelingen av inntektene fra salg av TV-rettigheter og sponsorinntekter mellom forbundet og NTF.

Vil ikke sitte i forhandlinger for NFF
For de kommende årene skal nesten en halv milliard kroner fordeles hvert eneste år fra TV-avtalen. Målet er at en ny hovedavtale skal tre i kraft fra våren 2017. Terje Svendsen har fram til 11. januar i år representert Norsk Toppfotball i forhandlingsutvalget. Nå bytter han side.

– Jeg må passe meg i den videre prosessen slik at det ikke blir sådd tvil om min integritet og habilitet, sier Svendsen til TV 2.

Han forteller at han formelt trådte ut av forhandlingsutvalget samme dag som det ble offentliggjort at han var kandidat til presidentvervet og at han ikke vil sitte i direkte forhandlinger for NFF nå.

– En veldig spesiell situasjon
TV 2 Sportens juridiske ekspert Randi Gustad mener likevel han må trå svært varsomt i denne saken.

– Dette er en veldig spesiell situasjon. Det blir en test for den nye fotballpresidenten, som faktisk fortsatt formelt står som nestleder i Norsk Toppfotball. Han vil jo ha en enorm innsikt i det som foregår på den andre siden av bordet. Uavhengig av hvor mye han blander seg i prosessen nå så vil det være viktig at han trår varsomt, sier Gustad.

Fram til for bare noen uker siden jobbet Svendsen for økt eierskap, inntekt og innflytelse til toppklubbene. Nå står han på NFFs side som kjemper for at resten av fotballen skal sitte igjen med mer av potten.

– Uenigheten ligger jo i hvem som har eierskap til produktet. Her har NTF ett syn og NFF ett syn, men nå er jo jeg i den spesielle situasjonen at jeg hopper fra en side til en annen. Nå framover må jeg ivareta forbundets interesser, sier Svendsen.

– Men hva er ditt personlige syn?

– Jeg kan ikke ha noe personlig syn i dette, jeg må hevde interessene til Norges Fotballforbund der jeg er valgt.