I dette bygget skal norske jagerpiloter «fly» F-35

ØRLAND (TV 2): Her skal Norges nye kampflybase snart stå klar. Men mange av flyturene for fremtidens norske jagerpiloter vil skje uten at flyet noen gang tar av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag la Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ned grunnsteinen for det nye skvadronbygget ved kampflybasen på Ørland i Sør-Trøndelag.

– Det er et kjempestort prosjekt, og det har vært imponerende å få se hva som foregår på Ørlandet. Utbyggingen berører både Luftforsvaret og nærmiljøet her, og kampflybasen er jo noe som er viktig for hele Norge, påpekte Kronprins Haakon til TV 2 etter seremonien på Ørland hovedflystasjon.

Ingen kongelig F-35-tur

Skvadronbygget blir, ifølge Forsvarsbygg, på 10.000 kvadrameter og blant annet senter for planlegging av operasjoner. Det skal være ferdigbygd ved slutten av 2016. Høsten 2017 skal det første F-35-flyet ta av fra hovedflystasjonen.

Kronprinsen er selv general i Luftforsvaret, men avslører at han ikke har planer om å selv prøve de nye flyene.

– Det er jeg ganske sikker på at det ikke blir, fordi det bygges visst ikke annet enn ett sete i disse flyene, så da er det ikke mulig å sitte på. Og jeg kommer nok dessverre aldri til å bli pilot, selv om det hadde vært moro, sa Kronprinsen muntert.

Avanserte simulatorer

Kanskje kan det likevel være håp for tronarvingen til å få prøvefly. Mange av flyturene skal nemlig skje uten at flyet noen gang går på vingene. Det nye skvadronbygget skal nemlig ha hele åtte flysimulatorer.

– Vi vil fly mye mer med simulator i framtidens kampfly enn det vi gjør i dag. Derfor får vi en god kapasitet på simulator her på Ørland, og det blir veldig viktig for treningen vår, sier generalmajor Per-Egil Rygg.

– Det koster mindre å fly simulator enn å fly i flyet, og vi får trent godt i simulatorene fordi de er så avanserte, forklarer generalmajoren.

Han understreker at det også vil være daglig flyging med de virkelige flyene.

Byggingen av basen koster omlag ti milliarder kroner. I tillegg til basen på Ørland vil det være en fremskutt base på Evenes, hvor tre F-35 vil stå stasjonert til enhver tid. Men 90 prosent av aktiviteten vil skje på hovedbasen.

– Sterkere forsvar med F-35

Det er 35 år siden Norge fikk nye jagerfly. Den gangen var det F16, nå er det F-35, som bygges i USA av Lockheed Martin. Det supermoderne jagerflyet har teknologi for å gjøre seg usynlig på radar. Det skal brukes i en rekke land. Utviklingen av flyet har vært historienes mest kostbare, og har vært gjenstand for kritiske røster. Blant annet skyldes kritikken høye kostnader og påståtte designfeil. Men generalmajor Rygg ser frem til å ta flyet i bruk.

– Flyene har andre kapasiteter enn det kampflyene har i dag med F16. Og vi kan gjøre andre typer oppdrag med disse flyene. Det får betydning for hele forsvarsevnen til Norge, sier generalmajor Rygg.

Kronprins Haakon har også fått med seg debatten omkring det nye kampflyet.

– Ja, jeg følger jo med, men debatten får være opp til noen andre, sier Kronprinsen.