SJELDENT: Abul Bajandar (25) har levd i et grusom mareritt i ti år, på grunn av en ekstremt sjeldent sykdom. Nå får han endelig hjelp. AFP PHOTO / Munir uz ZAMAN
SJELDENT: Abul Bajandar (25) har levd i et grusom mareritt i ti år, på grunn av en ekstremt sjeldent sykdom. Nå får han endelig hjelp. AFP PHOTO / Munir uz ZAMAN Foto: Munir Uz Zaman

«Tremannen» Abul har levd i et mareritt i ti år – nå får han endelig hjelp

Abul Bajandra (25) sin store drøm er å holde rundt datteren sin. Han håper 15 operasjoner kan hjelpe ham til et bedre liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen fra Bangladesh kalles «tremannen».

De siste ti årene har Abul Bajandra levd med den ekstremt sjeldne hudsykdommen Epidermodysplasia Verruciformis, også kjent som «tremann»-sykdommen.

Sykdommen gjør at huden på hendene, føttene og håndflatene minner om grener og bark på et tre.

Som følge av den grusomme sykdommen er han helt hjelpeløs. Han kan ikke spise, drikke eller stelle seg selv. Han er fullstendig avhengig av hjelp fra kona, Halima (21).

Vil holde datteren

Nå har Abul fått håp om et bedre liv. Myndighetene i Bangladesh har nylig gått med på å dekke de vanvittige kostnadene for at Abul skal få operert hender og føtter.

– For en fattig mann som meg, fra et avsidesliggende sted i landet, så er dette for godt til å være sant, forteller Abul til CNN fra sykesengen.

Nå er 25-åringen innlagt på Dhaka Medical College, hvor han skal gjennom det som kan bli 15 operasjoner.

– Jeg vil bare leve som en normal person. Jeg vil ha muligheten til å holde datteren min ordentlig og klemme henne. Det ville også vært fint å kunne spise selv, sier Bajandra.

Det var for cirka ti år siden at Abul fikk merkelige utvekster på hendene. Han gikk til lege, men medisinen han fikk hjalp ikke.

Etter tre år kunne han ikke lenger jobber. Utvekstene har vokst jevnt og trutt og gjort livet til Abul til et mareritt.

Kan ta et år

Det var tidligere i år at journalister som dekket lokalvalget i hjembyen til Abul, ble oppmerksomme på 25-åringens situasjon. Bildene av ham spredte seg i rekordfart, og nå har Abul fått en unik sjanse.

I alt ni leger, ledet av plastisk kirurg Samanta Lal Sen, vil fjerne utvekstene med laser. Lag på lag vil de jobbe seg mot den normale hånden til Abul.

Det var doktor Sen som først tok initiativ til å hjelpe Abul.

Den første operasjonen søndag var vellykket, men det er en lang vei mot et normalt liv. Mellom hver operasjon må hender og føtter hvile i minst et par uker.

Hele prosessen kan ta opp mot et år.

– Jeg er fornøyd. Jeg føler meg lettere, sier Abul etter første operasjon.