ØDELAGT: Mannen måtte tilkalle rørlegger etter å ha helt Plumbo i et tett rør på kjøkkenet. Foto: Pål-Eirik Johansen Larsen
ØDELAGT: Mannen måtte tilkalle rørlegger etter å ha helt Plumbo i et tett rør på kjøkkenet. Foto: Pål-Eirik Johansen Larsen

Rørleggere advarer mot feil bruk av Plumbo-pulver

En mann på Notodden må ut med flere tusen kroner etter å helt Plumbo-pulver i et tett rør. Vanlig tabbe, sier rørleggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Sånn ser ett stykk flaske Plumbo ut», skrev rørlegger Pål-Eirik Johansen Larsen på Facebook mandag.

Han hadde da nettopp vært hos en kunde som hadde helt Plumbo Pulver Avløpsåpner i et rør på kjøkkenet. Det tette røret hadde ikke åpnet seg, slik kunden nok håpet. Det hadde tettet seg helt.

– Pulveret hadde samlet og forsteinet røret. Det hadde gjort vondt verre, sier Larsen til TV 2.

– Jeg fraråder kunder å bruke pulverprodukter. Det har vært mange sånne tilfeller, og jeg vil heller anbefale folk å bruke flytende avløpsåpner, sier han.

Feil bruk

Larsen understreker at det ikke er noe galt med Plumbo-produktet, men at folk ikke bruker det riktig.

– I dette tilfellet gikk det greit, fordi røret lå synlig til og var utskiftbart uten store inngrep. Men det kan få store konsekvenser hvis rørene ligger inne i vegger eller i betong, sier han.

Den uheldige mannen på Notodden i Telemark får en regning på 4-5000 kroner for utskifting av rør, opplyser rørleggerselskapet Comfort Notodden Oskar Johansen.

– Gjør problemet større

– Rørleggere er egentlig glade i Plumbo, for Plumbo lager en del jobb for oss, sier daglig leder Bernard Leganger selskapet Vi Kan Oppussing til TV 2.

Det var han som oppdaget bildet av det krystalliserte røret på Facebook.

– Hvis du har et tett sluk hjemme, tenker du ikke da på å bruke Plumbo for å løse opp? Men det gjør som regel problemet enda større. Det er fort gjort å ikke bruke det riktig, sier han.

Plumbo: Les bruksanvisningen

Krefting AS, som produserer Plumbo, maner folk til å lese bruksanvisningen godt før man setter i gang.

– Er et rør helt tett, og man ikke følger bruksanvisningen så gjør ikke pulveret jobben sin. De aller fleste forsteininger går opp med varmt vann. Hvis ikke anbefaler vi å prøve saltsyre man får kjøpt på butikken, sier Rune Wisted-Thu, forretningsutvikler i Krefting.

Den vanligste feilen folk gjør, er å ikke lese bruksanvisningen.

– Mange glemmer det eller leser den etterpå. Norske folk må lære seg å bruke bruksanvisninger, da hadde det nok gått mye bedre, sier salgssjef Erik Hveding.

Han anslår at 15-20 personer henvender seg til selskapet hvert år med spørsmål.

– Vi har til og med snakket med folk som har helt det i vaskemaskinen. Det skal man ikke gjøre.