– Hei, jeg heter Alex, men er født som Lotte

Denne våren skal Alex (34) kjempe mot elementene i førti dager på en øde øy på Filippinene – men hans tøffeste kamp er det få som kjenner.

Søndag er det premiere på Robinsonekspedisjonen på TV 2.

SE ALLE DELTAKERNE HER

Blant de 16 deltakerne som ankommer den isolerte øye på Filippinene, møter vi 34 år gamle Alex fra Fredrikstad.

Både mann og kvinne

Det de andre deltakerne ikke vet er at Alex bærer på en hemmelighet – Alex ble nemlig født som jenta, Lotte.

– Jeg har vokst opp som en helt vanlig lesbisk jente, og har alltid hatt et veldig «gutte»-uttrykk. Helt fra jeg var rundt seks, sju år gammel kunne jeg fort bli oppfattet som en gutt, forteller Alex til TV 2.

Hatet jenteklær

Det vanskelige var å vokse opp i et samfunn som krever at man passer inn i sin kjønnsrolle, forteller Alex.

– Det var et helvete hver gang jeg skulle ha på meg jenteklær. Jeg er oppvokst med flere brødre og var den eneste jenta, og jeg skjønte simpelthen ikke hvorfor jeg skulle gå med den kjolen, for jeg så ikke forskjell på meg og brødrene mine. Jeg stilte opp i bar overkropp i gymtimen på barneskolen, rett og slett fordi jeg ikke følte meg som jente. Det pågikk en krig inni meg allerede på barneskolen.

KONFIRMASJON: Alex, den gang som Lotte. Foto: privat
KONFIRMASJON: Alex, den gang som Lotte. Foto: privat

Livet som annerledes

Det tok heller ikke lang tid før alle elevene på skolen forstod at Alex ikke var som alle de andre.

– Jeg ble kalt for «intetkjønn» og «Karatekid», og det var veldig mye greier.

Snakket seg unna mobbingen

– Ble du mye mobbet?

– Jeg følte det aldri som mobbing. Men jeg har aldri vært særlig lett å mobbe, heller. Hvis noen kalte meg for «Lotte-potte», så forklarte jeg bare rolig at jeg syntes det var et dårlig ordspill, og forsøkte heller å gi dem noen hint om hvordan det kunne bli bedre, forteller Alex.

Ble ikke trodd

Men da Alex ble eldre begynte problemene å bli større – og vanskeligere.

– Når man kommer opp i tjueårene så har man et behov for å kunne forsvinne litt i mengden, og ikke få den samme oppmerksomheten, hele tiden. Hvis jeg hilste på folk og introduserte meg som Lotte, så trodde ikke folk på at jeg var en jente, fordi jeg var så maskulin. Noen reagerte veldig sterkt på at jeg hadde et jentenavn men så ut som en gutt.

Skjeggvekst og muskler

I 2008 bestemte Alex seg for å gjennomgå en testosteronbehandling, noe som førte til at han etterhvert fikk skjeggvekst, mer muskelmasse og dypere stemme.

– Det var en forandring som jeg først trodde jeg gjorde for meg selv, men som jeg i etterkant har forstått at jeg gjorde fordi jeg følte at samfunnet krevde av meg. Skulle jeg være en gutt? eller skulle jeg være en jente? Men når jeg ser tilbake så skjønner jeg at jeg alltid har hatt et bein i hver «leir». Jeg er både han og hun, og jeg kan ikke velge – da mister jeg også identiteten min. Jeg levde som kvinne i 28 år før jeg begynte på testosteron, og det er også mye av identiteten min, forklarer han.

Alex er avbildet som 24-åring. Det samme året han startet sin hormonbehandling. Foto: privat
Alex er avbildet som 24-åring. Det samme året han startet sin hormonbehandling. Foto: privat

Både mann og kvinne

Alex har derfor valgt å ikke gjennomgå en kjønnskifteoperasjon, og beskriver seg derfor som både mann og kvinne.

– Når alt kommer til alt, er jeg veldig glad for at jeg ikke har skjært i kroppen min. Jeg er stolt av den jeg er og ønsker å leve et helt normalt liv uten at jeg må «korrigere» den jeg er, bare fordi jeg ikke passer inn i de to boksene vi har i samfunnet, som er 'han og 'hun, forklarer Alex med et smil.

Var hard mot seg selv

– Har du angret på hormonbehandlingen?

– Det å angre på noe er skummelt. Da kan man fort bli bitter. Jeg kunne selvsagt gjort mye annerledes dersom jeg visste hvordan ting skulle bli, med det jeg angrer mest på er at jeg alltid har vært så hard mot meg selv i forsøket på å passe inn i samfunnet, forteller Alex til TV 2.

Kamuflasje

Og hvis noen lurer, og spør om Alex er mann eller kvinne:

– Da svarer jeg at det er opp til deg som spør, og hvordan du oppfatter meg. Jeg føler meg litt som begge deler, spesielt nå som jeg har fått det maskuline uttrykket som jeg har. For meg har det har vært veldig behagelig å kunne kamuflere meg som mann, og slippe unna oppmerksomheten – helt magisk, faktisk. Bare det å hilse på folk uten at noen stopper og stusser, er veldig deilig.

Robinsonekspedisjonen

ROBINSON: Alex med programleder Christer Falck. Foto: Anton Soggiu/TV 2
ROBINSON: Alex med programleder Christer Falck. Foto: Anton Soggiu/TV 2 Foto: ANTON SOGGIU

Søndag er det premiere på Robinsonekspedisjonen på TV 2, der Alex er én av seksten deltakere som skal tilbringe førti dager på en isolert øy. Ingen av deltakerne vet om historien til Alex.

– Medførte dette problemer for deg?

– Det var selvsagt litt vanskelig å skjule det for de andre. Vi hadde bare én sekk hver som lå der på stranden, og i buksen lå det selvsagt litt intime ting, som tamponger og slikt. Vi var sammen hele tiden og delte absolutt alt og så hva de andre hadde tatt med til øya, så selvfølgelig var jeg redd for at noen skulle oppdage ting jeg hadde gjemt unna, forklare Alex.

En formalitet

– Hvordan opplevde du oppholdet på øya?

– Når man drar på en sånn type ekspedisjon som dette, så blir kjønnet du tilhører bare en slags formalitet. Det betyr egentlig svært lite hva slags kjønn du tilhører, og jeg følte at det egentlig ikke spilte så stor rolle, forklarer Alex til TV 2.

Robinsonekspedisjonen har premiere søndag kl 19.30 på TV 2.