Desperate flyktninger rev ned grenseporten: – Det kan ikke fortsette på denne måten

BERGEN/HELLAS (TV 2): Nye titusener med flyktninger strømmer nå nordover Europa. Prognosene viser at opptil 60.000 kan ankomme Norge i år, og Sylvi Listhaug er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hersker fullt kaos i grenseområdet mellom Hellas og Makedonia mandag formiddag.

Tusenvis av desperate flyktninger forsøker å passere grensen og piggtrådgjerdet som er satt opp for å forhindre de i å passere.

TV-bilder viser kaotiske scener hvor flyktninger bruker hjemmelagde rambukker for å slå seg gjennom grenseporten ved grenseovergangen Idomeni.

I løpet av mandag formiddag lyktes de i å rive ned en av jernportene.

Makedonsk grensepoliti har svart med å skyte tåregass mot flyktningene og danne en jernring foran grenseovergangen slik at ingen får passere.

– Det startet med at ryktet om at grensen skulle åpnes spredte seg, selv om grensen faktisk er stengt. Det brøt ut full panikk da folk tok med seg de de hadde og stormet mot grenseovergangen. Barn ble separert fra foreldrene sine og stemningen var amper, sier TV 2s reporter Marianne Virik som er ved grensen.

Minst 7000 flyktninger er ankommet grenseområdet, hvor de forsøker å ta seg videre nordover i Europa via Makedonia.

GRENSEN: Hver dag strømmer nå flyktninger nordover Hellas mot Makedonia. Foto: AP
GRENSEN: Hver dag strømmer nå flyktninger nordover Hellas mot Makedonia. Foto: AP

Norges innvandrings- og integreringsminister er bekymret over situasjonen.

– Jeg er veldig bekymret. I Norge er prognosene opp imot 60.000 i år. Det kan ikke fortsette på denne måten, det ser alle, sier Sylvi Listhaug til TV 2.

Det kom 31.145 asylsøkere til Norge i 2015.

I løpet av de siste ukene har nye titusener krysset den korte havstrekningen mellom Tyrkia og de greske øyene, og situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll i Hellas hvor myndighetene anslår at opptil 70.000 kan være ankommet i mars måned.

STENGT: Tusenvis av flyktninger forsøker å komme seg inn i Makedonia. Foto: AP
STENGT: Tusenvis av flyktninger forsøker å komme seg inn i Makedonia. Foto: AP

– Europa kan ikke tillate at Hellas havner i kaos, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

– Må stoppe menneskesmuglingen

Flyktningkrisen har ført til en dyp splittelse i EU hvor Østerrike og flere av Balkan-landene har innført strenge restriksjoner på antall flyktninger de vil ta imot.

– Dette bærer bud om hva som kommer til å skje i år hvis en ikke greier å få stoppet det. Man må få stoppet denne overfarten som menneskesmuglere står bak og Tyrkia har forpliktet seg til å gjøre en jobb, å fange disse menneskesmuglerne og stanse den trafikken som pågår. Mange sier at hvis vi ikke greier det i løpet av de neste ukene, så vil Schengen-samarbeidet være en saga blott, sier Listhaug.

Listhaug: – Det kan ikke fortsette på denne måten

Skal registreres i Hellas

Over én million flyktninger kom til Europa i fjor, og det ventes at minst like mange vil legge ut på den farefulle ferden i år. EU har nylig inngått en avtale med Tyrkia hvor EU stiller økonomiske midler til rådighet for at landet skal få bukt med menneskesmuglingen over til Hellas.

– Nabolandene til Hellas har jo vært ganske irritert fordi Hellas i realiteten har vinket folk videre. Derfor prøver man nå å få til en registrering i Hellas der disse blir fordelt på alle land i Europa, og ikke bare noen få slik som i dag, sier Listhaug.

Hun vil at langt flere europeiske land skal ta i mot asylsøkere, at byrdene nå i altfor stor grad faller på Tyskland og blant annet Norge.

– Norge er et av landene som har tatt i mot flest asylsøkere i forhold til innbyggertallet. Mange land i Europa har ikke tatt i mot noen fordi de ikke er attraktive. Asylsøkerne ønsker ikke å reise dit. Det er derfor nødvendig å få til en fordeling som gjør at dette blir mer rettferdig, sier Listhaug.

Tyskland vil ha kvoteordning

For å bedre fordele byrdene mellom alle EUs medlemsstater har Tyskland tatt til orde for en kvoteordning der land skal kunne hente en kvote flyktninger.

– Jeg har mer tro på en sånn løsning enn dagens situasjon der det på en måte er en sånn à la carte-meny der flyktningene reiser gjennom mange land som er trygg for å reise til bestemte land som de ønsker å reise til. Men vi kan ikke både ta i mot en kvote og samtidig masse asylsøkere som kommer hit på egenhånd, sier Listhaug.

– Må ta grep

Tirsdag har statsminister Erna Solberg innkalt blant annet de parlamentariske lederne for å snakke om forslagene til innstramming i innvandringspolitikken.

– Det er ikke noe krisemøte, vi diskuterer disse forholdene fortløpende. Men det er ingen tvil om at vi er nødt til å ta grep i Norge hvis vi ikke skal få ekstreme tilstrømninger til Norge, sier Listhaug.

Statsministeren har gjort det klart at regjeringen er på tilbudssiden og opposisjonen sier de er innstilt på å ta ansvar. Samtidig forventer de at regjeringen har lyttet til kritikken av noen av punktene som Listhaug la fram i romjulen.