FÅR REFS: Inne på Vestleiren i Kirkenes. Hit sendes flyktninger som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FÅR REFS: Inne på Vestleiren i Kirkenes. Hit sendes flyktninger som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Sjokkrapport slakter forholdene i Vestleiren

Uoversiktlig, skittent og dårlig tilrettelagt for barn, mener Bufetat-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høst ble den nedlagte Vestleiren til Sivilforsvaret utenfor Kirkenes omgjort til nytt transittmottak for flyktninger som kommer over den norsk-russisk grensa i Finnmark.

I november var regiondirektøren i Bufetat Nord på befaring i leiren, og i en sjokkerende rapport mener direktøren at situasjonen for asylbarn fremsto som uforsvarlig.

Nordlys har fått tilgang til rapporten som regiondirektør Pål Christian Bergstrøm skrev etter befaringen ved senteret utenfor Kirkenes 20. og 21. november.

Familier i bomberom

I rapporten kommer det blant annet fram at Bufetat-representanter fant to familier i et bomberom i en av bygningene. Blant dem var et barn med «vannhode og tumor i hjernen» og en kvinne som var gravid i åttende måned.

«Det er til sammen 8 personer i rommet, kun utstyrt med madrasser på gulvet. Ingen vinduer, og kaldt,» heter det i rapporten.

– Slik situasjonen fremsto under befaringen disse to dagene, er min konklusjon at situasjonen for asylbarn i Vestleiren er uforsvarlig, oppsummerer regiondirektøren.

– Sterkt å se

Bergstrøm skildrer også hvordan to familier funksjonshemmede barn bor på lite tilrettelagte rom.

Toalett eller dusj er ikke på samme plan som rommene, noe som fører til at foreldrene må bære de funksjonshemmede barna ned mellom etasjer for grunnleggende hygiene, heter det i rapporten.

«Det gjør sterkt inntrykk å se sterkt funksjonshemmede barn i det jeg vurderer som en svært dårlig forfatning», skriver Bufetat-direktøren.

Avviser kritikken

Presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i Utlendingsdirektoratet (UDI) viser til at befaringen skjedde kun en uke etter åpningen av senteret, og mener situasjonsbeskrivelsen ikke lenger er riktig.

– Bekymringen som kom fram ble fulgt opp umiddelbart etterpå i samarbeid med blant annet Fylkesmannen i Finnmark ved fylkeslegen, kommunen og driftsoperatøren Hero. Dels ble sanitære og renovasjonsforhold rettet opp, dels ble det etablert et tettere samarbeid med helsetjenesten i kommunen og fylket, for å sikre tilgang til disse spesielt for barn og andre sårbare, sier han til Nordlys.

(TV 2/NTB)