SKUDDÅRSDAG: 2016 er et skuddsår. Derfor har februar fått en ekstra dag. Foto: Oliver Le Moal/Colourbox
SKUDDÅRSDAG: 2016 er et skuddsår. Derfor har februar fått en ekstra dag. Foto: Oliver Le Moal/Colourbox Foto: Olivier Le Moal

Her er syv ting du kanskje ikke vet om skuddår ...

I dag kan damene fri, men de bør kanskje ikke gifte seg ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I gjennomsnitt bruker jorden 365,2421875 døgn på å gå én runde rundt solen. Dette passer imidlertid veldig dårlig inn i kalenderen. Derfor settes det inn en skuddårsdag, i hovedsak hvert fjerde år.

Dette betyr i praksis at februar får en ekstra dag, og 29. februar er denne «bonusdagen».

Her er syv ting du kanskje ikke visste om skuddår:

🕑 Så ofte er det skuddår

I utgangspunktet er år som kan deles på fire skuddår, men ikke alltid. Dersom årstallet også kan deles på 100, er det ikke skuddår – med mindre det også kan deles på 400, skriver timeanddate.no.

📅 Skuddåret ble innført i ...

I Norge ble skuddåret innført med den gregorianske kalenderen den 1. mars 1700. Den gregorianske kalenderen ble imidlertid tatt i bruk av enkelte europeiske land allerede i 1582.

Det ble også praktisert skuddår i den julianske kalderen, som ble innført av Julius Cæsar. I denne kalenderen er det imidlertid alltid skuddår hvert fjerde år, noe som gjorde at det ble for mange skuddår.

❤️ Damene kan fri

I flere hundre år er skuddårsdagen blitt ansett som den ene dagen da en kvinne kan fri til en mann. Og for mannen kan det lønne seg å si ja. Hvis ikke må han nemlig gi kvinnen hele 12 par med hansker slik at hun kan skjule at hun mangler forlovelsesring, ifølge overtroen. «Straffen» kan riktignok variere noe utifra hvor i verden du befinner deg. Skikken kan spores tilbake til 400-tallet og skal være en avtale som inngått mellom helgenene Sankt Bridget og Sankt Patrick ...

Skuddårsdagen er den eneste dagen da jentene har «lov» til å fri, ifølge overtroen.
Arkivfoto:  Markuu Ulander, Lehtikuva / Scanpix
Skuddårsdagen er den eneste dagen da jentene har «lov» til å fri, ifølge overtroen. Arkivfoto: Markuu Ulander, Lehtikuva / Scanpix Foto: Markku Ulander

🎉 Fem millioner har endelig bursdag

Mange av oss som er født på én av årets «vanlige» dager lurer kanskje på hvordan skuddårsbarn feirer bursdag. I magasinet Quartz forsøker Rachel Wise å gi leserne svar på akkurat dette. Hun fyller nemlig 28 år den 29. februar, men dette er bare hennes syvende bursdag ... Uansett, hun skriver at organisasjoner oppfordrer skuddårsbarn til å samles for å feire.

Men når feirer skuddårsbarn bursdag når det ikke er skuddår? Ifølge Raenell Dawn i Honor Society of Leap Year Day Babies velger omtrent halvparten å feire den 28. februar, mens den andre halvparten velger 1. mars. Noen har tatt til ordet for at tiden på døgnet du ble født er den avgjørende faktoren, skriver Quartz. Ifølge Dawn finnes det rett i underkant av fem millioner skuddårsbarn på verdenbasis!

🌃 Det finnes en skuddårshovedstad (!)

Ja, verden har faktisk en egen skuddårshovedstad. Den lille byen Anthony på grensen mellom de amerikanske delstatene Texas og New Mexico har fått akkurat denne tittelen. Dette skjedde etter at en innbygger (som selv er skuddårsbarn) i 1988 tok til orde for at at byen burde arrangere en egen skuddårsfestival. Byen har naturligvis invitert skuddårsbarn til å komme for å feire, og venter besøk fra store deler av verden.

Great hike at dripping springs with all our leap year guests visiting Anthony, TX.

Posted by Leap Year Capital of the World on 27. februar 2016

🏆 Det finnes en norsk skuddårsrekord

Familien Henriksen fra Andenes i Nordland har verdensrekorden for flest barn født på skuddårsdagen, ifølge denne artikkelen fra NRK. Karin og Henry Henriksen fikk nemlig datteren Heidi (1960) og sønnene Olav (1964) og Leif-Martin (1968) den 29. februar.

💍 Uflaks å gifte seg?

Nå kan damene gjerne fri på skuddårsdagen, men i Hellas mente mange lenge at det betydde uflaks å gifte seg i et skuddår, skriver timeanddate.no. I hvert fall burde man styre unna skuddårsdagen!