Lå i koma for tre måneder siden – avsluttet X Games Oslo med sensasjonelt gull

– Det er noe av det sykeste jeg har sett på lang, lang tid!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For litt over tre måneder siden ble Torin Yater-Wallace (20) lagt i kunstig koma som følge av en alvorlig streptokokk-infeksjon i både lever og galleblære. Søndag blåste han konkurrentene ut av superpipen på Wyller og tok gull.

– Jeg kunne ikke ha ønsket meg noe bedre. For to måneder siden satt jeg på sykehuset uten å vite om jeg kunne stå på ski igjen denne sesongen. Å stå her nå føles helt utrolig, sier han til TV 2 etter den sterke prestasjonen.

– Det er helt vilt! Runnet hans er noe av det sykeste jeg har sett innen pipe på lang, lang tid. Etter mye sykdom etter det veldig deilig å se ham tilbake på topp, sa lørdagens Big Air-vinner Tiril Sjåstad Christiansen om amerikanerens prestasjon.

Se vinner-runnet i videovinduet øverst!

Ingen forhåndsfavoritt

Kevin Rolland (26) og Gus Kenworthy (24) var de to største forhåndsfavorittene til den siste øvelsen i X Games Oslo: superpipe ski for herrer.

De to stjernene skulle imidlertid bli satt ettertrykkelig i skyggen av to andre kjørere, og fremfor alt Torin Yater-Wallace (20) som bare såvidt klarte å komme seg til finalen. Med 95 poeng overgikk han seg selv i superpipen.

Rolland og Kenworthy kvalifiserte seg til finalen med de beste poengsummene, uten at noen av dem trengte å ta ut sitt beste.

– Dette var ganske langt unna mitt høyeste nivå. Planen min var å hoppe høyt, men jeg holdt tilbake på vanskelighetsgraden, sa Rolland til TV 2 etter kvalifiseringen.

– Jeg skal gjøre mye det samme som i kvalifiseringen, men med litt mer av alt, sa Kenworthy, som ellers var opptatt av å rose tilskuerne som har møtt opp på X Games Oslo denne uken.

Knuste konkurrentene

Med en del knall og fall ble den varslede stjerneduellen avlyst. Kampen om gullet skulle i stedet stå mellom Torin Yater-Wallace (20) og Alex Ferreira (21), begge fra USA.

Torin Yater-Wallace startet konkurransen med å lande 91.33 i sitt første forsøk. Alex Ferreira svarte med 93.33.

– Mitt livs beste run. Jeg vet ærlig talt ikke om jeg kan toppe dette, sa Ferreira til TV 2.

Mens Ferreira ganske riktig hadde levert sitt beste run for dagen, skulle Yater-Wallace heve listen til råsterke 95 poeng. Det holdt til gullet, foran Ferreira.

Gus Kenworthy våknet i siste run og kjørte inn til sin andre bronse på to dager. Han var imidlertid aldri i nærheten av Torin Yater-Wallace.

TV 2s freeski-ekspert Andreas Håtveit var fra seg av begeistring etter finalen.

– Hvem skulle trodd at tidenes halfpipekonkurranse skulle bli holdt i Oslo og Norge? Runnet som vant hadde til og med et triks som ikke har blitt vist i konkurranse før. Hvor fett er ikke det? spør han.

– Jeg trodde ikke det kunne bli så bra med X Games Oslo, at det kunne bli fetere enn det i Aspen. Det var så konge. Det må gjøres igjen, slår Andreas Håtveit fast.