Hope ble funnet vandrende ensom ut utsultet i januar. Fire uker etterpå har han lagt på seg, og kan snart komme til barnehjemmet hvor Anja og de andre barna venter på ham. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP
Hope ble funnet vandrende ensom ut utsultet i januar. Fire uker etterpå har han lagt på seg, og kan snart komme til barnehjemmet hvor Anja og de andre barna venter på ham. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP

Slik går det med hjerteknuseren Hope (2) etter fire uker med kjærlighet

Den lille gutten har allerede forandret livet til mange trengende barn. Til og med i Norge har han beveget folk til å ønske å bidra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er så overveldet over oppmerksomheten vi får fra hele verden. Vi får tusenvis av mail og meldinger hver dag. Ord kan ikke beskrive takknemligheten vår, skriver Anja Ringgren Lovén på sin facebookside.

Etter det hjerteskjærende bilde og videoen av den lille utmagrede toåringen Hope, ble delt på internett, har den danske organisasjonen DINNødhjælp fått massiv støtte.

Politimannen Bjørn Druglimo sier videoen av Hope traff ham rett i magen. FOTO: Privat
Politimannen Bjørn Druglimo sier videoen av Hope traff ham rett i magen. FOTO: Privat

Sterke reaksjoner i Norge

Mange har reagert sterkt følelsemessig på videoklippet av Hope som faller sammen på de svake beina mens landsbyboerne ler av ham. En av dem er politimannen Bjørn Druglimo fra Tønsberg.

– Bildene og videoen av Hope, og hans møte med redningskvinnen, Anja Ringgren Loven, traff meg rett i hjertet, og jeg ble rett og slett veldig lei meg over at et lite barn skal måtte oppleve noe så ubeskrivelig vondt i livet sitt. Jeg klarte ikke holde tårene tilbake, og jeg ble nesten uvel etter å ha sett videoen, sier Bjørn til TV 2. Han skrev en hilsen til den lille gutten som ble publisert i Tønsberg blad.

To uker etter at Anja tok Hope med seg, er han fortsatt på sykehus, men det går framover.

– Hope er en sterk liten gutt. Han legger på seg og går og spiser selv. Vi tok ham utendørs forleden. Jeg kan nesten ikke vente på å få ham hjem hvor han skal bo med alle de andre barna og ansatte på barnehjemmet. Sjelen helbredes ved å være sammen med barn, skriver Anja i en oppdatering på Facebook.

– Hjerterått og uforståelig

Anja har solgt alt hun hadde for å vie livet for å hjelpe barn som utstøtes og mishandles på den nigerianske landsbygda. Mange av barna mistenkes for å være hekser. De tortureres, misbrukes seksuelt og hånes. Få tør gripe inn i frykt for selv å bli stemplet som heks.

Anja sammen med sin egen sønn. Ektemannen holder Hope. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP
Anja sammen med sin egen sønn. Ektemannen holder Hope. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP

– Som småbarnspappa selv så vet jeg hvor avhengig barn er av foreldrene sine, og det er da helt hjerterått og uforståelig at noe slik skal kunne skje med barn. Slikt skal jo ikke skje med mennesker i det hele tatt. Jeg klarer allikevel ikke å la være å tenke på hvordan Hope har hatt det de 8 månedene før han ble reddet ut av denne forferdelige situasjonen, sier Bjørn. Han er imponert over Anja og organisasjonen hennes.

– På mange måter syns jeg at denne sterke videoen om Hope viser med all tydelighet at verden trenger mer medmenneskelighet, varme og omsorg. Og det er noe vi alle trenger å bli minnet på i disse dager, sier han.

Heksetro i Afrika

Årsaken til at Hope ble stemplet som heks er uklar. Ofte er det det død eller sykdom i familien som kan sette noen under mistanke. Dårlige avlinger eller barnløshet blir også forklart med heksekunst.

Overtroen i Nigeria er mest utbredt i delstatene Cross River State, Rivers State og Akwa Iborn, hvor Anja har opprettet et barnehjem sammen med ektemannen.

Inntoget av ulike kristne menigheter i Nigeria de siste 50 årene, har ikke minsket troen på heksekraft. Karismatiske lederne i lokale varianter av pinsemeningheter står sterkt. De vektlegger helbredelse og tungetale og tradisjonelle troen på hekseri, trolldom og sort magi finner sin plass i mystikken i religionen.

Det er oftest barn som blir gjort til syndebukker. Anklagen kommer sjelden fra foreldrene selv, men fra slekt, lokale prester eller andre i landsbyen. Når et barn først er stemplet som heks, er det ingen vei tilbake. Hvis foreldrene ikke har råd til svindyre heksedoktorer som utfører såkalt exorcisme, blir barna gjerne slått i hjel. Anja og hennes team forteller at de har sett så forferdelige ting at de sparer omverdenen for det. De bruker all tid og ressurser på å hjelpe de forlatte barna.

Anja har reddet mange av disse barna fra tortur og lidelser på grunn av hekseaklager. Hun forteller at hennes egen sønn anser alle barna som sine søsken. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP
Anja har reddet mange av disse barna fra tortur og lidelser på grunn av hekseaklager. Hun forteller at hennes egen sønn anser alle barna som sine søsken. FOTO: FACEBOOK/DINNOEDHJAELP

Planlegger å bygge HOPE-klinikk

Behovet for hjelp til disse barna er enormt, og videoklippet som TV 2 viste, har bidratt til at Dinnødhjælp har samlet inn penger som hjelper dem til å utvide barnehjemmet de driver.

De har kjøpt mer land som de i disse dager bygger et gjerde rundt. De ønsker også føre opp en klinikk, som etter planen skal få navnet HOPE-klinikken.

Bjørn går så langt som å si at videoklippet av Hope forandret livet hans.

– Livet mitt er på mange måter blitt en tid «før Hope» og «etter Hope», og jeg lover at jeg i fremtiden skal gjøre alt jeg kan for å støtte DINNødhjælp og andre hjelpeorganisasjoner/frivillige hjelpeforeninger. Og det viktigste av alt, er at jeg lover å aldri glemme den lille vakre og modige gutten, sier han.