TILFREDS: Odd Christian Eiking kan koste på seg et enda større smil enn dette etter lørdagens bragd. Her fra VM i Richmond i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
TILFREDS: Odd Christian Eiking kan koste på seg et enda større smil enn dette etter lørdagens bragd. Her fra VM i Richmond i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: Pedersen, Terje

Kaggestad: – Har aldri sett ham sitte så vakkert. Han blir vårens åpenbaring

Odd Christian Eiking hylles av både internasjonale og nasjonale eksperter etter å ha imponert mot noen av verdens beste klatrere i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk kanskje ikke Alexander Kristoffs vei i Belgia lørdag, men prestasjonen til en ung askøyværing på andre siden av grensen i Frankrike illustrerer godt dybden i norsk sykkelsport for tiden.

Odd Christian Eiking viste nemlig hva som bor i ham i éndagsløpet Classic Sud-Ardèche.

– Han minner meg om Thibaut Pinot

I en alder av 21, og i bare sin andre måned som profesjonell, gikk Eiking nemlig i brudd tidlig, kvittet seg med bruddkameratene, ble tatt igjen 22 kilometer fra mål, men hadde likevel nok krefter igjen til å ta en oppsiktsvekkende 11. plass i et krevende ritt over et krevende terreng i et mildt sagt celebert selskap.

I den vesle tetgruppen til Eiking satt ikke helt ukjent navn som Romain Bardet, Jan Bakelants, Julián Arredondo og Adam Yates.

Samuel Sánchez, Fränk Schleck og Eduardo Sepúlveda, for å nevne noen, måtte se seg distansert av den ferske norske proffen.

– Jeg så rittet, og jeg har aldri sett han sitte så vakkert på sykkelen. Han herjet med noen av verdens sterkeste ryttere i kupert terreng! Han kommer til å bli vårens sykkelåpenbaring. Jeg har sett ham sykle mange ganger før, men aldri så vakkert som i dag. De franske kommentatorene, Éric Boyer blant dem, kom med en eneste lang strøm av superlativer, sier Johan Kaggestad, og beskriver seg selv videre som «sterkt begeistret».

– Minnet han deg om noen i stilen?

– Han minner meg faktisk litt om Thibaut Pinot. Det så ikke ut som han brukte krefter i de motbakkene i det hele tatt.

– Han kommer til å bli Norges neste store klatrer

Det er ingen hemmelighet at Eiking har et stort talent - det viste gang på gang i Joker-drakten i 2014 og 2015.

En 31. plass sammenlagt i etapperittet La Méditerranéenne, 17.plass sammenlagt i La Provence og nå 11. plass i Sud-Ardéche er likevel påfallende sterkt av en såkalt «neo-proff».

– De franske kommentatorene var i alle fall overrasket, men jeg sa allerede for to år siden at han kom til å bli vår neste proff. Han kommer til å bli Norges neste store klatrer, og det er opplagt at de er fornøyde med ham i fdj.fr, sier Kaggestad.

– Hva er det realistisk å forvente av ham resultatmessig denne sesongen?

– Han er jo førsteårsproff, men jeg tror at han kan være med på å sette farge på noen av rittene på aller øverste hylle. Han skal riktignok venne seg til rittene på 250 kilometer. Dagens ritt var «bare» 180 kilometer langt, men i denne typen ritt, og i Paris-Nice, om han får sykle der, kan det bli mye moro.

Neste ritt for Eiking, og Giant-Alpecins Sindre Lunke for den del, er La Drome Classic på søndag.