Oslo  20141212.
Landslagsdraktens nye logo (t.v.) og Norges fotballforbunds (NFF) nye logo presenteres på Ullevaal stadion fredag formiddag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20141212. Landslagsdraktens nye logo (t.v.) og Norges fotballforbunds (NFF) nye logo presenteres på Ullevaal stadion fredag formiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Seriesystemet i Norge endres

Ingen lag rykker opp fra 3. divisjon denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir et nytt seriesystem i norsk fotball med overgangsår i 2016. Det er klart etter dagens fotballting.

Det betyr at ingen lag rykker opp fra 3. divisjon denne sesongen. Topp fire i hver avdeling (pluss de åtte beste femmerne) overlever på fjerde nivå.

Samtidig betyr det at halvparten av lagene i 2. divisjon rykker ned etter sesongen (lagene fra 8. plass til 14. plass).

Stor skuffelse i Os
Den tidligere Brann-spilleren Hassan El Fakiri, som nå er trener for den hardtsatsende 3. divisjonsklubben Os, er svært skuffet over det fotballtinget er kommet frem til.

– Vi ønsker å komme oss oppover i systemet. Det vil si at vi må vente ett år til. Det er veldig skuffende at ingen lag rykker opp, sier El Fakiri til TV 2.

– Jeg er overrasket over at ordningen gjelder fra i år. Vi hadde fått signaler om at det mest sannsynlig ikke ville skje noe før neste år, fortsetter han.

El Fakiris Os må bli blant de fem beste lagene i 3. divisjon for ikke å rykke ned i år. Det er en av mange konsekvenser av dagens vedtak.

– Klubbene har fått lite tid å forberede seg på. Det var kort varsel. Jeg vet at det er noen klubber som har brukt en del økonomi for å få tak i spillere til å rykke opp. Sånn sett er det synd at ingen kan rykke opp, sier han.

Forslag fra Troms fotballkrets vedtatt
Det nye systemet innebærer at det vil være to 2. divisjonsavdelinger (nivå tre) i 2017. Det vil være seks 3. divisjonsavdelinger (nivå fire, «Regionsligaen») og hele 24 4. divisjonsavdelinger (nivå fem, «Kretsligaen»).

NFF hadde opprinnelig lagt frem et forslag om 18 4. divisjonsavdelinger, men det ble stemt ned. I stedet ble forslaget til Troms fotballkrets om 24 avdelinger vedtatt.

I 2017 vil derfor fire lag rykke ned i hver 3. divisjonsavdeling, mens vinneren av hver 4. divisjonsavdeling rykker opp.

Jo Are Vik, daglig leder Troms fotballkrets, er godt fornøyd med utfallet.

– Vi ønsker at lagene på nivå 5 ikke skal måtte reise så langt for å spille bortekamper. Og i forhold til forslaget fra forbundsstyret, som gikk på 18 avdelinger, foreslo vi 24 avdelinger. Med 24 avdelinger får vi kretsvise avdelinger og til og med to avdelinger i enkelte kretser som vil gjøre at du får mye kortere reise på nivå 5 enn det som kunne blitt utfallet ved forbundsstyrets forslag. Og så er vi veldig glade for at vi fikk forbundsstyret med oss, og at de sluttet seg til vårt forslag. Hele fotballnorge ser ut til å applaudere forslaget vårt, sier Vik, som også ser ulemper med sitt eget forslag.

– Minuset med vårt forslag, som ble vedtatt, er at det blir et relativt stort nedrykk fra nivå 4 til nivå 5, men det får vi leve med. Det er vanskelig å finne forslag som er ideelle på absolutt alle punkter. Vi har veldig sympati for de argumentene som har kommet om å få lavere nedrykksprosent i OBOS-ligaen. I OBOS har det jo vært et rotterace fra første stund for i det hele tatt å overleve. Avstanden fra play-off til nedrykk har vært for liten.

– Dette er en seierens kveld, så vi er godt fornøyd, avslutter han.