Han er mannen bak superhiten «Take me to church»: – Låten forandret livet mitt

SENTRUM SCENE (TV 2): Rockestjernen Hozier er ute med en ny låt, der inntektene går til norske krisesentre som jobber med å bekjempe vold i hjemmet.

Den irske artisten Andrew Hozier-Byrn, alias Hozier, gjorde stor suksess med hitlåten «Take me to church» i 2013.

Låten, som handler om kirkens syn på homofili, var hans debutsingel.

– Jeg forventet ikke at låten skulle bli en så stor hit. Den låten forandret livet mitt. Det er forsatt vanskelig for meg å forstå at den ble en så stor suksess, sier Hozier når TV 2 møter han på Sentrum Scene i Oslo lørdag ettermiddag.

«Take me to church» toppet hitlistene i 12 land, og ble nominert til årets låt under Grammy Awards 2015.

STJERNER: Hozier sammen med Taylor Swift under Grammy Awards i 2015. Foto: Larry Busacca/Getty Images for NARAS/AFP/NTB Scanpix
STJERNER: Hozier sammen med Taylor Swift under Grammy Awards i 2015. Foto: Larry Busacca/Getty Images for NARAS/AFP/NTB Scanpix Foto: Larry Busacca

Ikke redd for å være en «one-hit wonder»

25-åringen er i Oslo for å spille konsert for et utsolgt Sentrum Scene. Han har vært på turne i to år etter suksessen med «Take me to church».

Han forteller til TV 2 at han ikke er redd for at han skal bli en «one-hit wonder».

– Alt jeg gjorde med «Take me to church» var å stole på mine instinkter og være ærlig med meg selv, og det er det jeg kan gjøre videre også. Noen fans vil kanskje følge meg videre, mens andre ikke, sier Hozier.

Låt til inntekt for en god sak

Hoziers nyeste singel, «Cherry Wine», er en veldedighetslåt.

Inntektene av låten går til organisasjoner som jobber med å bekjempe vold i hjemmet. Organisasjoner i 22 ulike land er en del av prosjektet, og i Norge går pengene til Norsk Krisesentersekretariat.

– Sangen er skrevet fra perspektivet til noen som er i et voldelig forhold. Den handler om fornektelsen som det fører med seg når noen i et kjærlighetsforhold blir utsatt for misbruk, forteller Hozier.

Looking forward to sharing the video for Cherry Wine on Valentine's Day. #faceuptodomesticviolence

Et bilde publisert av Andrew Hozier Byrne (@hozier)

I musikkvideoen har han fått med seg den Oscar-nominerte Game of Thrones-stjernen Saoirse Ronan (21) og Vikings-stjernen Moe Dunford (28). Videoen skildrer en kvinne i et voldelig forhold.

– Jeg er glad for at vi fikk mulighet til å bruke låten til å støtte et viktig arbeid. Saoirse og Moe gjorde en fantastisk jobb med å fange kompleksiviteten ved et voldelig forhold, sier han.

Se videoen til «Cherry Wine» her:

Ser ikke på seg selv som en kjendis

Til tross for stor suksess de siste årene, ser ikke 25-åringen på seg selv som en rockestjerne.

– Ideen om hvordan det er å være kjendis er en myte. Jeg føler meg ikke annerledes nå. Jeg gjør det samme som jeg alltid har gjort, men jeg har det bare litt mer travelt nå. Når noen spør meg om hvordan det er å være kjendis, har jeg ikke et godt svar på det, sier han.

– Føler du deg berømt?

– Nei, absolutt ikke. Jeg har vært på turné siden «Take me to church» ble en hit, og jeg merker at flere kommer på konsertene og jeg blir gjenkjent på gata, men det er alt, sier han.

Konserten i Oslo er et av de siste stoppene på Hoziers turne. Nå planlegger han å ta en pause fra turnelivet for å skrive ny musikk til sitt andre album.

– Jeg skal gjøre ingenting. Jeg kommer sikkert til å skru av mobilen og forsvinne for en liten stund, sier han.

PÅ SCENEN: Hozier har vært på turne i to år nå. Her spiller han konsert i London tidligere i år. Foto: David Jensen/Pa Photos/NTB Scanpix
PÅ SCENEN: Hozier har vært på turne i to år nå. Her spiller han konsert i London tidligere i år. Foto: David Jensen/Pa Photos/NTB Scanpix Foto: David Jensen