Privatfly, sexskandale og en høy gutt fra Bærum

Matz (21) spiller foran 20.000 tilskuere i collegeligaen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 20.000 tilskuere misliker det de ser. Collegelaget Louisville Cardinals sliter med å få ballen i kurven mot bortelaget fra Syracuse. Trener Rick Pitino har et blikk som kan drepe. Han skriker og fekter med armene, mens han beveger seg hurtig opp og ned langs sidelinjen. Han stopper ved en gutt fra Bærum og nærmest spytter ut ordene:

– MATZ, GET READY!

Matz Stockman (21) reiser seg så raskt opp så raskt en gutt på 2,12 eller 2,13 kan. Han er litt usikker på egen høyde, men har får Pitino til å se liten ut.

– Number five, Matz Stockman, annonserer speaker i det nordmannen kommer inn. Publikum klapper, mens TV- og radiokommentatorene forteller seere og lyttere om nordmannen som ble håndplukket til Louisville, Kentucky.

Air Jordan
Stockman begynte ikke med basketball før han var 14. Noe som er nær uhørt sent i USA. Han drev med fotball i syv år i Haslum før han begynte å spille håndball for samme klubb (de enorme nevene gjør at Matz holder en basketball som om det var en håndball). Men da han fikk se videoklipp av Michael Jordan på YouTube måtte han prøve selv.

– Jeg synes det så utrolig kult ut. Så søkte jeg opp basketlag i Bærum og begynte å spille, forteller Matz Stockman til TV 2 Sporten. Det er dagen før kamp. Stockman sitter på en stol på parketten i hjemmebanen KFC Yum! Center.

Etter å ha spilt basketball i ett år begynte han å vokse. Noe voldsomt. Hverken mor Inger Marie eller far Eirik er unormalt høye. Ingen av søsknene heller.

– Jeg tror jeg var rundt 1,98 da jeg var 15 år. Faren min, som er 1.93 og den høyeste i familien, spurte når jeg skulle slutte å vokse. Jeg spurte bestefaren min om bestefaren hans var høy. Men ingen i familien vet hvor høyden kommer fra, forteller Stockman og ler. Nå har han skostørrelse 52.

Lykke til med å skyte over denne mannen.
Lykke til med å skyte over denne mannen.

Dro til Spania
I Norge spilte han for Norges Toppidrettsgymnas, Sandvika og Bærum. Som 18-åring reiste Stockman til et basketballakademi i Spania for å se om basketball var det han skulle satse på. Her var det hard trening, kjefting og tøft konkurranse.

– Det var utrolig bra for meg, selv om det var ekstremt hardt. Jeg tenkte hver eneste dag «dette kommer jeg til å klare».

Nordmannen gjorde seg bemerket. Representanter fra Louisville Cardinals (laget til University of Louisville) reiste over for å se på nordmannen.

– Jeg visste lite om Louisville, bare at de var ett av de beste basketprogrammene i USA, sier Stockman, som raskt takket ja til fullt stipend ved universitetet.

Ny verden
Spillere med høyden til Stockman er ettertraktet. Collegelaget er kjent for å levere en jevn strøm med spillere til NBA. Mens byen Louisville er kjent for å ha fostret kjente navn som Muhammed Ali og Hunter S. Thompson. I tillegg til å huse hovedkvarteret for fastfood-kjeden KFC.

Interessen rundt de beste lagene i øverste divisjon i collegeserien NCAA er enorm. Hjemmekampene spilles i en av verdens flotteste innendørsarenaer. Spillerne bor i et eget bygg på universitetsområdet. Her er alt dører, senger og bad spesialtilpasset høye basketballspillere. Laget reiser med privatfly til bortekampene.

Louisville Cardinals reiser med dette privatflyet til bortekampene.
Louisville Cardinals reiser med dette privatflyet til bortekampene.

– Det var utrolig å komme hit, sier Stockman og titter rundt på over 22.000 tomme seter på hjemmebanen.

Trenerlegenden
Trener Rick Pitino har satt av noen få minutter til å møte TV 2 Sporten. Pitino har blant annet ledet New York Knicks mens Patrick Ewing spilte der. I tillegg til Boston Celtics. Han er en trenerlegende innen basketball. Kontrasten fra hvordan han opptrer langs sidelinjen under kamp er stor. Rolig og med et vennlig smil snakker han varmt om den norske spilleren sin.

– Vi hentet han på grunn av størrelsen og viljen hans til å bli god. Han er stor, sterk og en flott type.

Matz Stockman (til høyre).
Matz Stockman (til høyre).

For den unge nordmannen ble overgangen tøff. Systemene i angrep og forsvar er omfattende. Første året i Louisville ble et år for læring (ved siden av basketball studerer Stockman sportsmarkedsføring).

– Jeg var nervøs da jeg kom hit. Men nå vet jeg hvordan vi spiller både i angrep og forsvar, forklarer Stockman. Pitino er en perfeksjonist og en legende i basketballverdenen som har trent basket i over 40 år. Så når han forteller deg noe må du bare høre etter, fordi han vet hva han snakker om.

Rick Pitino i aksjon.
Rick Pitino i aksjon.

Kjempen fra Norge
Lagkameratene forteller om en dedikert person som har gjort store fremskritt.

– Første gang jeg møtte Matz sa jeg: «Wow, jeg har aldri møtt en kjempe før». Matz er blitt bedre hver dag. Jeg gleder meg til å se hva han får til fremover, sier lagkamerat Trey Lewis.

Det er gått to år siden nordmannen sist var hjemme i Norge (lagkameratene som ikke reiste hjem til jul feiret høytiden hjemme hos Pitino og familien hans). Språket har endret seg. Nå snakker han en amerikansk-engelsk, og ingen ville gjettet at han er fra Norge. I Skype-samtaler med foreldrene sliter han av og til med å huske de rette norske ordene.

– Det er ikke mulig å høre aksenten hans lenger, og det er ikke lett å få til. Han har tilpasset seg svært bra, sier Pitino.

Kjæresten
På universitetsområdet blir Stockman gjenkjent over alt. Folk snur seg og biler tuter. Han må stille opp på bilder og skrive autografer. Og så er det kjæresten Morgan da. Et tema både lagkamerater og Pitino lyser opp av.

– Bildene av de to er veldig morsomme, sier Pitino.

– Kjæresten min er 1,65, sier Stockman og ler. Alle driver og vitser om det.

Foran en kamp holdt den karismatiske treneren en peptalk for laget. Han snakket bestemt om det tøffe imaget til Louisville skulle skremme motstanderene. Men nå sirkulerte det et bilde på nettet som fikk laget til å se svake ut. Det var helt stille i rommet, før Pitino viste bildet som fikk hele rommet til å bryte ut i latter. Matz og Morgan som kysset på nyttårsaften.

– Vi lo godt av det. Matz har en bra sans for humor, sier Pitino.

– Herregud, så tullete, sier Stockman og ler.

Gametime!
Tilbake til kampen mot Syracuse. Louisville ligger under og Stockman kommer inn. Han får en mulighet, blir raskt omringet av tre motstandere og bommer. Han er på banen et par minutter til før han bli byttet ut. Han rister på hodet og er tydelig irritert på seg selv. Pitino roper og kjefter så høyt at ingen på de første 40 radene lurer på hva han synes om innsatsen.

– Jeg må høre på hva han sier, og ikke måten han sier det på, forklarer Stockman. Han er en veldig hyggelig fyr. Han ønsker ikke bare vi skal lykkes i basketball, men også livet generelt.

– Det eneste negative jeg kan si om Matz er at han er for hard med seg selv når han gjør en feil på banen. Når han gjør en feil blir ikke jeg forbannet, men han blir irritert på seg selv. Han må lære seg at feil er en del av spillet, sier Pitino.

Sjokkavsløringen
Kampen om å signere de beste collegespillerne i USA er tøff. Universitetene har ikke lov til å betale spillere, så skolene jobber hardt for å gjøre seg attraktive. Noen går for langt. I oktober 2015 havnet Louisville i en storm av beskyldninger etter at den kontroversielle boken «Breaking Cardinal Rules» ble publisert. Her anklages assistentreneren til basketballaget for å ha betalt strippere og prostituerte for å delta på fester med nye spillere. Anklagene er under etterforskning. Assistentreneren har sagt opp, mens hovedtrener Pitino har forklart at de påståtte festene er helt ukjente for han. Stockman var ikke en del av laget når dette angivelig skal ha skjedd. Likevel rammes han og resten av spillerne.

Kjæresteparet.
Kjæresteparet.

Universitetsledelsen forventer det vil komme en straff og har derfor trukket laget fra årets sluttspill. Sluttspillet (den såkalt March-Madness) er det store målet for spillerne på dette nivået. Finalen i fjor ble sett av nærmere 30 millioner amerikanere.

– Det er ekstremt leit, men ingen av oss på dette laget her nå hadde noenting med dette å gjøre, sier Stockman.

Stockman er i sitt andre av fire år i Louisville. Dermed har trolig to muligheter igjen til å nå sluttspillet.

Skryt
Tilbake på parketten i kampen mot Syracuse. Stockman er tilbake på banen. Denne gangen klaffer det bedre. Med ryggen mot kurven søker han blikkkontakt med lagkameratene. De lange armene gjør rekkevidden enorm. Han får ballen, hopper opp og skyter et hook shot. Nesten umulig å stoppe på en så høy spiller. Ballen går oppi. Senere gjør han det samme igjen. Igjen trekker han på flere motspillere, og spiller Ray Spalding som får enkel vei til kurven. Deretter får han tak i en retur og setter to poeng til.

– MAAAAATZ STOCKMAN! roper speaker. Louisville vinner kampen mot Syracuse.

Drømmen om NBA
Ingen nordmann har spilt i NBA siden Torgeir Bryn fikk noen minutter for LA Clippers i 1989-90. Stockman ble født i 1995.

– Han kan nå så langt han vil. Den største utfordringen er at han legger begrensninger på seg selv - ingen andre kan stoppe han. Når han innser det kan han nå så langt han vil, sier Lewis.

Hvis han virkelig, virkelig vil det, kan han klare å komme seg til NBA, sier Pitino.

Pitino: - Matz er en flott type
Pitino: - Matz er en flott type

De fleste av tilskuerne har forlatt KFC Yum! Center. Men rundt tredve barn venter håpefullt på å få et til glimt av spillerne. Stockman stopper og tar seg god tid til å skrive autografer og stille opp på bilder.

– Målet er å komme til NBA, etter jeg er ferdig med fire år her. Men hvis ikke det går kommer jeg ikke til å slutte med basket. Da vil jeg dra til Europa og prøve meg på toppnivået der.

På en fullsatt pressekonferanse etter kampen er Pitino full av lovord da TV 2 Sporten spør om en vurdering av innsatsen.

– Han spilte veldig bra. Norge bør være stolt av han. Han kommer til å bli en veldig god basketballspiller. Norge er et av de få landene jeg ikke har vært i. Jeg gleder meg til å besøke Norge når Matz er berømt, sier Pitino om nordmannen på 2,12 eller 2,13.

Ludvig (19) lever ut hockeydrømmen i USA