Våpenhvilen i Syria:
– Mye står på spill nå

Våpenhvilen mellom flere av partene i Syria trådte i kraft ved midnatt. Det er meldt om en bilbombe, ellers har det vært rolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpenhvilen mellom flere av de stridende partene i den syriske borgerkrigen trådte i kraft ved midnatt natt til lørdag.

Nyhetsbyrået AP melder at en bilbombe har gått av i Hama provinsen midt-vest i landet, men alle meldinger tyder på at det ellers har vært stille over hele det vestlige Syria.

FNs sikkerhetsråd ga enstemmig støtte til avtalen, som ble inngått mellom USA og Russland, og som ble kunngjort tidligere denne uken.

– Våpenhvilen er starten på en prosess for å få til en politisk løsning. Det er det som kan få slutt på den humanitære krisen og krigen i Syria, sier Norges utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2.

– Det er mye som står på spill i Syria nå, sier han.

Første skritt

Avtalen inkluderer ikke terrorgruppen IS eller Nusrafronten, som begge er listet som terrororganisasjoner av FNs sikkerhetsråd.

Både syriske myndigheter og paraplyorganisasjonen for de viktigste opprørsgruppene i landet har sluttet seg til den midlertidige våpenhvilen, som forhåpentligvis er første skritt på veien mot varig fred.

En syrisk opprørsgruppe melder at tre av deres krigere ble drept da de ble angrepet av regjeringsstyrker, få timer etter at en våpenhvile trådte i kraft.

Angrep

De tre skal ha blitt drept da gruppa deres, Første kystdivisjon, forsvarte seg mot et angrep fra regjeringsstyrkene i et turkmensk område i Latakia-provinsen, nær grensa til Tyrkia, ifølge gruppas talsmann Fadi Ahmad.

De syriske militære har ikke kommentert meldingen. Syrias regjering har lovet å respektere våpenhvilen som er forhandlet fram av USA og Russland, men har også gjort det klart at de vil fortsette kampen mot Nusrafronten og IS.