Solveig overhørte maskinsjefen kreve penger etter brannkatastrofen

Resepsjonist Solveig Ekerhovd hørte maskinsjefen på Scandinavian Star kreve 800 000 kroner av rederisjef. Fortalte om pengekravet i politiavhør i 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste hadde gått til ro, men Solveig Ekerhovd var våken. På nattevakt i resepsjonen hadde hun håndtert et par klager fra passasjerer som syntes forholdene var rotete om bord på ferja.

Klokken 01.45 fikk de melding om at noen hadde slokket en liten ulmebrann i sengetøy som lå slengt utenfor en lugar. Ekerhovd kollega var nede for å rydde opp da det det plutselig ble dramatisk.

Skjønte det ville gå til helvete

Et par ungdommer kom løpende opp en trapp. Like bak fulgte tykk, giftig røyk.

– Da skjønte jeg at dette går rett og slett til h...., forteller Ekerhovd til TV 2.

Hun mistet fort begrepet om tid, men gjorde det hun kunne for å få folk ut på dekk. Selv forlot hun skipet som en av de siste. I samme båt fulgte kapteinen og maskinsjefen.

Først senere forstod Ekerhovd at 159 mennesker mistet livet den natta.

Krevde penger

To dager etter brannkatastrofen ble hun avhørt av politiet. Hun fortalte hva hun hadde sett og opplevd. Hun føler hun må legge til noe som politibetjenten ikke har spurt om.

TV 2 har fått tilgang til politiavhøret. Der står det:

Et lite utdrag fra politiavhøret for 26 år siden. FOTO: TV 2
Et lite utdrag fra politiavhøret for 26 år siden. FOTO: TV 2

«Hun var sammen med XX (en kollega, red.anm) og de satt i resepsjonen/baren på Hotel Admiral. YY (en sjef i rederiet, red.anm) var til stede og hun husker at MM (maskinsjefen, red.anm) var til stede og satt i møte med YY. Hun så det ble skrevet på papirer mens de beskrevne menn satt bortenfor vitnet, og MM hadde like etterpå fortalt til vitnet og XX at nå hadde han fått 800 000 kroner av YY. Vitnet mener at det var MM og en fillippiner som skulle ha dette.»

26 år etter opplevelsen på hotellet i København, husker hun fortsatt stemningen som rådde.

– Maskinsjefen var sint og sa: "Dette skal jeg ha godt betalt for". Minst 800 sa han, og det skal deles mellom meg og en annen i besetningen, forteller Ekerhovd.

– Hva tror du dette var betaling for?

– At han skulle gjøre en jobb. På vei til Lysekil.

– Reagerte den som avhørte deg på at det ble snakket om penger ved en slik anledning?

– Han spurte kanskje hvorfor, men det kunne jeg ikke svare på.

Tatt i løgn

Maskinsjefen døde i 2014. 26 år etter brannen er det kun en håndfull personer som kjenner sannheten

Mellom ni og tolv besetningsmedlemmer fulgte slepet fra Kattegat til Lysekil i Sverige. Disse bor i dag over hele verden.

Svenske brannfolk fortalte at flere personer blant mannskapet saboterte slokkearbeidet om bord.

Den danske inspektøren Flemming Thue Jensen, som selv har lang fartstid som maskinsjef, sier i et intervju med TV 2 at han reagerte på oppførselen til flere personer i mannskapet.

Særlig maskinsjefen.

– Han fortalte meg en omfattende løgnhistorie. Han visste ikke at jeg hadde kunnskap. Da tenkte jeg: Han er full av løgner, han er uten troverdighet.

Etterforskningen ble henlagt etter at Oslo-politiet utpekte den avdøde danske trailersjåføren Erik Mørk Andersen som mulig gjerningsmann.

– Elementært politiarbeid

Scandinavian Star-saken ble gjenåpnet for to år siden, men politiet vil ikke kommentere Ekerhovds opplysninger. De vil heller ikke gi andre detaljer ettersom saken er under etterforskning.

Leif A Lier hadde ansvar for de pårørende etter brannkatastrofen. Som tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, leser han Ekerhovds avhør med interesse.

– Dette kan etterforskes. Dette kan være mulig å finne fram til. Hvis de kan påstå at den og den fikk pengene er det ganske elementært politiarbeid å følge opp dette, sier Lier til TV 2.