Jan Kåre (58) har søkt 100 jobber i hele landet

Arbeidsledige Jan Kåre Støylen ønsker seg en ny trygg jobb i det offentlige. Og jobber i det offentlige vokser under H/Frp-regjeringen, stikk i strid med målet om vekst i privat sektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått et halvt år siden Jan Kåre Støylen mistet jobben i Aker Solutions Stavanger.

– For meg som ikke har vært arbeidsledig en dag siden jeg begynte å jobbe i 81, så har det vært litt tøft rett og slett, sier Støylen.

Vil ha trygg jobb i det offentlige

58-åringen har hittil søkt på rundt hundre jobber. Men, alder og manglende utdanning taler i mot. Drømmen er nå en trygg jobb – helst i det offentlige.

– Det virker mer trygt med å være i det offentlige. En har gjerne en større trygghet for ikke å bli oppsagt på nytt, sier han.

Støylen har søkt jobber over hele landet og ser tydelig veksten av jobber i det offentlige.

– I dag virker det kanskje som om det er lettere og mer jobber tilgjengelig i det offentlige etter hvert, sier Jan Kåre Støylen.

Jobbvekst i det offentlige

Og Støylen har rett. For tall TV 2 har hentet inn fra nasjonalregnskapet som utarbeides av SSB viser en vekst på 40 prosent på jobber i offentlig forvaltning under dagens regjering.(2013-2015)

Stikk i strid med målsetningen, vokser offentlig sektor under de blåblå. Grafikk: TV 2
Stikk i strid med målsetningen, vokser offentlig sektor under de blåblå. Grafikk: TV 2

Under de rød-grønne var det kraftig vekst i jobber i privat sektor og bare 28 prosent vekst i det offentlige. (2005-2012)

– Det er litt pussig for en regjering som har et uttrykt mål om å gjøre offentlig sektor mindre, sier stortingsrepresentant Truls Wickholm i Arbeiderpartiet.

Skylder på oljeprisfall

Den borgerlige regjeringen har vært tydelig på at de ikke vil ha høy vekst i offentlig sektor. På TV 2 Nyhetskanalen under valgkampen i fjor sa statsminister Solberg:

– Vi må ha fokus på hvordan skape flere jobber i privat sektor, vi kan ikke bare la det offentlige svulme opp.

Men det blir altså flere jobber i det offentlige med Høyre og Frp enn under den rød-grønne regjeringen. Statsministeren mener det skyldes fall i oljeprisen.

– Det er helt unaturlig hvis vi i dag ikke har hadde hatt en stor vekst i offentlig sektor nettopp fordi vi har et stort oljeprisfall, sier Erna Solberg, H.

1388 flere byråkrater

Men i Solbergs regjeringstid har 1388 flere byråkrater(2013-2015) blitt ansatt i departement og direktorat viser tall TV 2 har fått fra Kommunaldepartementet.

Arbeiderpartiet mener det viser at regjeringen har bommet med sin politikk.

– Det at det nå ikke skapes jobber i privat sektor, er et uttrykk for at regjeringen ikke lykkes med sin politikk. De har hatt en blind tro på at brede skattekutt til de som har mest i landet skulle føre til at det ble skapt flere jobber, det kan vi ikke se at slår til her , sier Wickholm i Ap.

Mener trenden må snus

Statsministeren innrømmer at flere jobber i privat sektor er regjeringens viktigste sak.

– Jeg mener vi må snu dette over tid, det er derfor vi bruker mye på å stimulere til mer innovasjon, nyskaping og at flere vil investere i norske bedrifter.

– Tar du ikke på vegne av regjeringen selvkritikk på dette?

– Jeg tror ikke regjeringen kan ta selvkritikk for at oljeprisen har halvert seg to ganger i løpet av disse årene. Vi må ha fingeren i jorden på at det er hovedårsaken, samtidig som det var hovedårsaken til veksten de siste ti årene før, sier Solberg til TV 2.