Dette bildet viser et avkom etter at forskere klarte å injisere et museegg med kunstige sædceller.Foto: Xiao-Yang Zhao/Southern Medical University / AP
Dette bildet viser et avkom etter at forskere klarte å injisere et museegg med kunstige sædceller.Foto: Xiao-Yang Zhao/Southern Medical University / AP

Menn kan bli «unyttige»

Kinesiske forskere mener at de har klart å fremstille kunstig sperm. – Kan bli en realitet i fremtiden, sier norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske forskere hevder nå å ha lyktes i å lage kunstig sperm. Kvinner skal derfor kunne få barn uten noe hjelp fra en mann eller en donor. Dette melder britiske Mirror.

Forskerne skal ha klart å befrukte egg hos mus på denne måten ved å inseminere den kunstige spermen i disse eggene. Resultatet er friske og fruktbare små musebarn.

– Kan bli en realitet

Forskerne mener at dette er et stort steg i retning av behandling for mannlig sterilitet. Studien er publisert i forskningstidsskrften Cell Stem Cell.

Jan Helge Solbakk Foto: UiO
Jan Helge Solbakk Foto: UiO Foto: Beate Willumsen www.fotografbeat

– Dette er en meget anerkjent internasjonal tidsskrift. Det borger i seg selv for kvaliteten på studien. Men vi må ikke glemme at det er et meget langt skritt fra forsøk gjort på mus til at de samme resultatene kan oppnås hos mennesker, sier Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, til TV 2.

Medforsker i studien Dr. Jiahao Sha ved Nanjing Medical University mener at denne typen sperm kan åpne opp en helt ny prøverørsteknikk, også hos mennesker.

– Vi vil nok i framtiden kunne få oppleve at dette blir en realitet, men om det vil ta 10, 15 eller 30 år, er det ingen i dag som kan forutsi. Det gir oss jo uansett ganske god tid til å tenke over de etiske utfordringene slike potensielle muligheter vil innebære, sier Solbakk.

Stamceller fra embryoer

Det forskerne har gjort for å frembringe kunstig sperm er å ta stamceller fra embryoer hos mus og eksponert dem for en nøye blandet «cocktail» av kjemikalier. Dette utløste en reaksjon som transformerte cellene til opprinnelige kjønnsceller.

Eira Bjørvik. Foto: UiO
Eira Bjørvik. Foto: UiO

Deretter ble kjønnscellene eksponert for testikkelceller og testosteron i et forsøk på å etterligne det naturlige miljøet i testiklene. Cellene er ikke sædceller med hale, så de kan ikke svømme, men da de ble injisert i museeggene, ble de til embryoer som utviklet seg normalt.

– Menn er nyttige

Stipendiat i medisinsk historie ved Universitetet i Oslo, Eira Bjørvik, er enig med Solbakk i at denne forskningen er et langsiktig lyspunkt for menn som ikke kan få egne barn, men at kvinner ikke lenger vil ha bruk for dem tror hun ikke kommer til å skje.

– At menn må bite negler av frykt for å bli overflødige har jeg ingen tro på. Det har man spådd siden reproduksjonsteknologiens morgen. Menn gjør mye rart, men det viser seg stadig at kvinner vil ha barn med dem, sier Bjørvik til TV 2.