Denne bankraneren kom seg unna etter dramatisk flukt

FETSUND (Åsted Norge): 10. juli 2014 ble Trøgstad Sparebank i Fetsund utsatt for ran. Til tross for gode overvåkingsbilder, ble ikke raneren tatt. Ivar Halvorsen var den siste som så raneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

10. juli 2014 blir Trøgstad sparebanks filial i Fetsund ranet av en tilnærmet umaskert mann.

Halvannet år etter står politiet fortsatt uten noe gjennombrudd i etterforskningen.

Klokken 14.05 kommer denne sommerdagen kommer raneren inn døren til bankfilialen. Det er ingen andre kunder i banken og raneren går inn på det første kontoret hvor en kvinnelig ansatt sitter.

– Hun ser med en gang at mannen har et våpen i bukselommen. Han sier «dette er et ran», og kvinnen skjønner med en gang alvoret i saken, forteller politioverbetjent Kjersti Thallaug Fagerli som er leder for taktisk avsnitt i Øst politidistrikt.

Det er Fagerli som har overtatt ansvaret for etterforskningen av saken fra lensmannskontoret i Fet og Rælingen.

Mistet ammunisjon i banken

Mens raneren står inne på kontoret, fomler han etter noen Bunnpris-plastposer som han har med seg. Samtidig faller det ut en patron av lommen til mannen.

Her trues bankfunksjonæren til å fylle kontanter fra safen i Bunnpris-posene raneren har med seg. FOTO: POLITIET
Her trues bankfunksjonæren til å fylle kontanter fra safen i Bunnpris-posene raneren har med seg. FOTO: POLITIET Foto: Kristian Ervik

Den kvinnelige bankfunksjonæren finner frem safenøkkelen og med raneren bak seg låser hun seg inn på saferommet.

Mens de er inne på saferommet ber han kvinnen om å fylle kontanter i plastposene han har med seg, mens han selv åpner døren for å se om han er oppdaget av noen andre.

Samtidig med at ranet pågår kommer en eldre kvinne inn i banken. Hun blir tatt i mot av en annen bankansatt, kun to meter fra rommet hvor ranet pågår. De aner ingenting.

Raneren vil nå ha bilnøklene til bankfunksjonæren. Han venter bak døren mens hun går til kontoret for å finne nøkkelen i vesken sin.

Dette er en av bilene bankraneren forsøkte å komme seg unna med. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Dette er en av bilene bankraneren forsøkte å komme seg unna med. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Han får nøkkelen og ber bankfunksjonæren forklare ham hvor bilen står parkert, sier Fagerli.

Den andre bankfunksjonæren har nå lagt merke til at noe skjer, men først når raneren forsvinner ut døren og offeret bryter sammen, fortstår hun hva som har skjedd.

– Da blir det slått alarm.

Fem minutter før ranet har gjerningsmannen truet til seg en bil ved en butikk rundt to kilometer unna. Når han kommer frem til banken, stopper motoren på bilen. Grunnen er at bilen er nøkkelløs og bileieren står igjen med nøkkelen i lomma.

Etterforskningsleder Kjersti Thallaug Fagerli i Øst politidistrikt. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE
Etterforskningsleder Kjersti Thallaug Fagerli i Øst politidistrikt. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE

Likevel velger raneren å gjennomføre ranet.

Fanges opp av nytt kamera

Raneren går nå ut døren og til venstre. På kortsiden av bygget blir han fanget opp av et overvåkingskamera inne på et solstudio. På disse bildene har raneren tatt av seg lua, og man kan se at han har grålig hår og er delvis skallet.

Raneren går bak bygningen, men finner trolig ikke bilen han har fått nøkkelen til. Nøkkelen blir senere funnet igjen på bakken.

– Raneren er fortsatt på jakt etter en fluktbil og går inn på Fet Pizza. Der truer han en ansatt med pistolen og sier at han vil ha bilen. Men den ansatte vrenger lommene og forklarer at han ikke har noen bilnøkkel. De går så ut, og den ansatte løper av gårde, forteller Fagerli.

Raneren blir nå enda mer desperat etter en fluktbil og går til fremsiden av bygget. Han river opp døren til en bil hvor en kvinne sitter bak rattet. Han ber henne gå ut, men hun slår igjen døren.

Ivar Halvorsen (74) endte opp med å kjøre raneren som truet ham med pistol. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE
Ivar Halvorsen (74) endte opp med å kjøre raneren som truet ham med pistol. FOTO: KRISTIAN ERVIK / ÅSTED NORGE

Han prøver nok en gang.

– Han sier «UT!». Kvinnen skjønner nå hva som skjer og hun går ut av bilen og løper inn på butikken ved siden av. Det som da er heldig eller uheldig er at hun har nøkkelen i lommen. Så heller ikke her får raneren tak i en fluktbil.

«KJØR KJØR KJØR!»

Raneren fortsetter nå over parkeringsplassen og inn på treningssenteret Spenst.

Her inne står 74 år gamle Ivar Halvorsen og trener knebøy når mannen kommer gående. Ivar tror først at det er en han kjenner og går bort for å snakke med ham. Da ser han pistolen.

– Så sa han at han ville ha bilnøklene mine. Jeg har de i garderoben sa jeg, så ville han bli med dit, men jeg hadde de i lomma.

Men Ivar har helt ny bil, og vil ikke gi den fra seg.

– Jeg sa bilnøklene får du ikke. Få dem ellers skyter jeg, sa han. Skyt da sa jeg. Du får dem ikke, for det er ny bil. Men jeg kan kjøre deg. Så det gikk han med på.

De går ut av treningssenteret og nok en gang krever raneren å få bilnøklene, men Ivar nekter og står på sitt, til tross for at han har en pistol mot hodet.

– Så går han rundt og setter seg inn på passasjersiden, så sier han: «KJØR KJØR KJØR!»

UTEN LUE: Politiet ber folk legge merke til at mannen ser eldre ut uten lue. FOTO: POLITIET
UTEN LUE: Politiet ber folk legge merke til at mannen ser eldre ut uten lue. FOTO: POLITIET

Ivar kjører mot hovedveien og forsøker å ta en omvei, men det oppdager raneren og sier at de skal rett frem. Ferden går over Glomma. Raneren peker på Ivar med pistolen.

– Så sier jeg «legg vekk den pistolen, eller så tar jeg den fra deg». Da tok han den litt ned da, forteller Ivar til Åsted Norge.

Blinker med lysene mot politibil

Midt ute på broen møter de en politibil. Politibilen er på vei til banken etter at betjeningen har utløst ransalarmen. Ivar blinker med lysene mot politibilen. Det får raneren med seg.

PLASTER: Raneren hadde et plaster på høyre side av halsen. Politiet tror at den skjuler en tatovering eller et arr. FOTO: POLITIET
PLASTER: Raneren hadde et plaster på høyre side av halsen. Politiet tror at den skjuler en tatovering eller et arr. FOTO: POLITIET

– Da skrek han, og sa: «Jeg så at du blinket med lysa. Du sa at du skulle hjelpe meg. Gjør du det en gang til, så dreper jeg deg.»

Raneren vet nøyaktig hvor han skal og de kjører av Rv22 og inn i Kringenvegen.

– Her skrek han «stopp stopp!» Og da måtte jeg stoppe for da hadde han pistolen helt opp mot hodet mitt. Han var helt rabiat, forteller 74-åringen.

Raneren går ut av bilen og forsvinner. Han tar med seg plastposen med ransutbyttet som han har tviholdt på hele kjøreturen.

–Han ble søkk borte.

MISTET PATRON: Denne patronen mistet raneren inne i banken. Det er en 45 kaliber til pistol, produsert i USA i 1942. FOTO: POLITIET
MISTET PATRON: Denne patronen mistet raneren inne i banken. Det er en 45 kaliber til pistol, produsert i USA i 1942. FOTO: POLITIET

– Vi snakket ikke lange setninger. Det var bare «kjør og kjør og jeg dreper deg». Også hadde han antakeligvis tegnet på skjegg. Ellers så hadde jeg sett det. Den nesa var spesiell. Veldig spesiell i profil.

Like ved krysset i Kringenvegen hvor raneren ble sluppet av, har flere personer uavhengig av hverandre fortalt om en parkert bil.

– Det er beskrevet som en lys liten kassebil. Den sto parkert her mens ranet pågikk og forsvant rett etter at raneren ble sluppet av her, forteller etterforskningsleder Kjersti Thallaug Fagerli.

Beskrivelse av raneren

• Nordisk utseende

• Han var 170 til 180 cm

• Mellom 30 og 50 år

• Hadde grålig hår mulig delvis skallet

• Mørkt skjegg/ som muligens er påtegnet eller farget

• Plasterlapp på høyre side av halsen, som kan ha skjult arr eller tatovering

• Hadde ustelte tenner

• Og snakket østlandsdialekt

• Flere av vitnene har beskrevet gjerningsmannen som litt "herjet eller sliten".

• Den antatte fluktbilen beskrives som en lys liten kassebil.

  • Patronen som ble funnet er av kaliber 45. Produsert i USA i 1942 av produsenten Chrysler i byen Evansville.

Det er ved dette vegkrysset alle spor etter raneren stopper.

Nesten en halv million i utbytte

– Vi har foretatt rundspørringer i området, søkt med hund, men ingen spor indikerer hvor han tok veien.

Et av sporene politiet har etter raneren er patronen som ble funnet på gulvet inne i banken. Det er en spesiell patron.

– Det vi vet om den er at den er produsert i USA i 1942. Det er 45-kaliber, den er gammel. Den er pusset ned slik at den har blitt blankere. Det vi også vet er at dette er en patron som passer til pistol eller maskinpistol. Den er gammel.

Patronen har blitt undersøkt ved våpenlaboratoriet på Kripos. Undersøkelsen har avdekket at patronen er produsert i Evansville i USA av produsenten Chrysler.

Utbyttet for ranet av Trøgstad Sparebank i Fetsund var på i underkant av en halv million kroner.

Banken har utlovet en dusør på 20.000 kroner til den som har opplysninger som kan føre til pågripelse av riktig gjerningsmann.

Vet du hvem raneren er, eller har du andre opplysninger i saken? Tips Åsted Norge: astednorge@tv2.no eller ring 22 38 98 98.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Følg jakten på kriminelle i Åsted Norge!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!