SJEKKET: Her blir Steffen Larsen fra Odins soldater sjekket for våpen av politiet under patruljeringen i Drammen sist helg. Foto: Scanpix
SJEKKET: Her blir Steffen Larsen fra Odins soldater sjekket for våpen av politiet under patruljeringen i Drammen sist helg. Foto: Scanpix

– Enkelte i Odins soldater er helt klart nynazistiske

Yousef Assidiq tror Odins soldaters nærvær i gatene vil ende i gateslagsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selvjustisgruppa Odins soldater, eller «Soldiers of Odin» som de egentlig heter, har i ukevis patruljert gater i enkelte norske byer.

Konvertitten Yousef Bartho Assidiq fra organisasjonen JustUnity, som jobber mot ekstremisme, fikk anledning til å gå sammen med gruppa en kveld i Tønsberg.

Han mener de skaper utrygghet.

– Å være ute med dem var en ganske absurd opplevelse. Det var enkelte elementer i gruppa som jeg opplevde som helt klart nynazistiske. Hadde jeg møtt de alene på gaten ville jeg blitt skremt. De skaper ikke trygghet, men utrygghet, og jeg er overrasket over at det hittil har gått så rolig for seg, sier Assidiq til TV 2.

Han patruljerte gatene i Tønsberg sammen med talsmann Ronny Alte som han har møtt flere ganger tidligere.

– Han føler jeg meg trygg på, men noen hadde nok mer hederligere hensikter enn andre. Kombinasjonen alkohol og sterke politiske meninger er kanskje ikke så veldig lurt når man skal gjøre gatene trygge, sier Assidiq.

Han het Per Bartho Hansen tidligere, men konverterte til islam i 2009.

Yousuf patruljerte med Odins soldater

– Da er helvete løs

Assidiq tror ikke islamistenes motsvar til Odins soldater, Allaahs soldater, vil bli en realitet i gatene.

– De vil ikke klare å mobilisere til det. Dette er et utspring fra Profetens Ummah som ligger nede med brukket rygg og ikke har klart å rekruttere noen siden i fjor sommer. De håper å ha dette som et rekrutteringsgrunnlag, men de fleste muslimene tar avstand fra det slik jeg opplever det, sier han.

TAR AVSTAND: Lars Norbom fra Natteravnene. Foto: TV 2
TAR AVSTAND: Lars Norbom fra Natteravnene. Foto: TV 2

Assidiq er mer bekymret for at ytterliggående fra venstresiden vil ta til gatene mot Odins soldater.

– Det ligger veldig i kortene. Det er bare et spørsmål om tid før det kan bli gateslagsmål, og da er helvete løs. De kommer til å slå løs på hverandre, tror han.

Natteravnene tar avstand

I flere intervjuer har representanter for Odins soldater sammenlignet seg med Natteravnene, noe sistnevnte tar klart avstand fra.

– Det synes vi ikke noe om. Vi mener en av de viktigste forutsetningene når man skal ut og skape trygghet er en troverdig nøytralitet. Det kan vi ikke se at Odins soldater har, sier Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene til TV 2.

Han frykter at det skal komme nye grupperinger som ønsker å hevde sin rett til å patruljere gatene på kveldstid i helgene.

– Når man har en gruppe med ekstreme meninger kan det oppstå polarisering og det er jo det vi er redd for nå. At det kommer en annen gruppering, enten det er ytre venstre eller det er Allaahs soldater. I stedet for det som var intensjonen, å skape trygghet, kan det bli en konflikt mellom to grupper, sier Norbom.

Spår Odins soldaters død

Generalsekretæren spår at Odins soldater vil forsvinne av seg selv.

– Jeg tror dette kommer til å bli borte av seg selv i løpet av kort tid. Så fort medieoppmerksomheten rundt gruppen har lagt seg så vil de bli borte, det er min spådom, sier Norbom.