Veipirater har vært et voksende problem i Norge og Sverige de siste årene. Nå er de observert langs Østfold-veiene igjen. Foto: Politiet
Veipirater har vært et voksende problem i Norge og Sverige de siste årene. Nå er de observert langs Østfold-veiene igjen. Foto: Politiet

Politiet advarer: Vei-piratene er tilbake

Mistenkelige personer observert både på norsk og svensk side.

De siste årene har de blitt flere og flere – de såkalte veipiratene langs E6 i Østfold. Nylig skrev svenske Expressen om en hendelse der en veipirater forsøkte å stanse bilister langs E6 ved Håby i Bohuislän – cirka én time fra Svinesund.

Også i Norge har UP og lokalt politi fått meldinger om at veipiratene er tilbake. Men UP-sjef Stein-Olaf Røberg innrømmer at de er vanskelig å pågripe, skriver Fredriksstad Blad.

Kontakt politiet

– Vi har fått meldinger fra bilister som har forsøkt å bli vinket inn av mistenkelige personer langs E6 i Østfold. Men de er flinke til å forsvinne like raskt som de kom. Vi har ikke pågrepet noen så langt i år, sier Røberg.

Han advarer bilistene mot å stoppe.

– Å stoppe langs høyhastighetsveier som E6 i Østfold er uansett en dum idé. Blir man forsøkt vinket inn av mistenkelige personer så anbefaler vi å kontakte politiet fremfor å stoppe, sier han.

LES OGSÅ: Svensk politi pågrep veipirater

Har eskalert

Veipirater er ikke noe nytt begrep her til lands. Flere ganger har politiet gått ut med en klar oppfordring om å ikke stanse for å hjelpe folk langs E6 etter at flere personer hadde observert det de mente var veipirater på E6 ved Rygge.

UP-sjefen mener denne spesielle ransmetoden har vist økende tendens over lang tid.

– Det har eskalert de seneste årene, bekrefter Røberg.

Lurt til å kjøpe gull

Fredriksstad Blad har en rekke ganger omtalt det økende problemet langs veiene. I fjor sommer klarte svensk politiet endelig å pågripe veipirater på den andre siden av grensa. Da ble bilister vinket inn, før de ble forsøkt lurt til å kjøpe gull.

– Heldigvis har folk blitt mer oppmerksomme på dette de siste årene. Vi oppforder alle til å melde ifra til oss dersom man opplever noe mistenkelig, sier han.

Les mer hos Fredriksstad Blad: Svensk politi pågrep veipirater

LES OGSÅ: Slik knuste politiet veipiratene i fjor