JUBEL: Tilhengere møtte Erdem Gül (til venstre) og Can Dündar (t.h) da de ble sluppet løs fra Silivri-fengselet i Istanbul fredag morgen. Likevel er de tiltalt for blant annet spinasje, og kan få livstid i fengsel. FOTO: AFP PHOTO / VEDAT ARIK/ CUMHURIYET DAILY
JUBEL: Tilhengere møtte Erdem Gül (til venstre) og Can Dündar (t.h) da de ble sluppet løs fra Silivri-fengselet i Istanbul fredag morgen. Likevel er de tiltalt for blant annet spinasje, og kan få livstid i fengsel. FOTO: AFP PHOTO / VEDAT ARIK/ CUMHURIYET DAILY Foto: Vedat Arik

Tyrkiske redaktører løslatt fra fengsel – kan likevel få livstidsdom

De to tyrkiske redaktørene som er tiltalt for spionasje er løslatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to Cumhuriyet-redaktørene Can Dündar og Erdem Gül er sluppet fri fra Silivri-fengselet utenfor Istanbul.

Den tyrkiske konstitusjonsdomstolen bestemte torsdag at fengslingen av de to redaktørene er i strid med deres rettigheter.

De risikerer begge livstid i fengsel etter å ha blitt arrestert 25. november i fjor høst etter å ha offentliggjort en video som angivelig viser tyrkisk etterretningstjeneste som bidrar til å sende våpen og ammunisjon til islamister i Syria.

Tiltalen omfatter spionasje, avsløring av statshemmeligheter og for å hjelpe terrororganisasjoner, ifølge Hürriyet Daily News.

Dündar er sjefsredaktør i opposisjonsavisen Cumhuriyet og Gül er byråsjef med ansvar for hovesdstaden Ankara i samme avis.

I en uttalelse fra domstolen legges det særlig vekt på at ytringsfriheten må bestå, og fengslingen av de to redaktørene var i strid med blant annet den tyrkiske grunnlovens artikkel 26, som fastslår ytringsfrihet.

– Alle har rett til å uttrykke og spre sine tanker og meninger gjennom tale, skrift, bilder eller andre medier, individuelt eller kollektivt. Denne friheten inkluderer friheten til å motta eller ta del i informasjon og ideer uten myndighetenes innblanding, heter det i grunnloven, ifølge Hürriyet Daily News.

Bursdagsbarnet Erdoğans nederlag

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan kalte videoen en del av avisens forsøk på å undergrave Tyrkias globale stilling, og la til at han ikke kunne tilgi slik journalistikk. Erdoğan har for øvrig bursdag fredag,

Alle medlemmene av domstolen som stemte for å løslate de to journalistene, var oppnevnt av tidligere president Abdullah Gül. Erdoğans oppnevnte medlem stemte mot løslatelsen av redaktørene, ifølge Mustafa Akyol, som skriver i New York Times.

Likevel betyr denne løslatelsen ingen ting for rettssaken. Rettsforfølgelsen av dem vedvarer, og påtalemyndighetene krever fengsel i livstid for de to redaktørene i opposisjonsavisen.

Rettssaken er berammet til 25. mars.