SAUDA: Skredet i Svandalen skisenter gikk rundt klokken 15.45 torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bøifot/Stavanger Aftenblad
SAUDA: Skredet i Svandalen skisenter gikk rundt klokken 15.45 torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bøifot/Stavanger Aftenblad

Stort snøskred i skisenter

Offpiste-kjører utløste snøskred uten å melde fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Søket er avsluttet uten funn, opplyser politiet klokken 19 torsdag kveld.

En skiløper utløste skredet uten å melde fra om dette, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

– Politiet har vært i kontakt med en mann som har forklart at han utløste skredet under offpiste-kjøring. Det var ingen andre i nærheten, sier politiet.

Så spor inn i skredet

Det var rundt klokken 15.45 torsdag ettermiddag at alarmen gikk. Vitner så snøskredet gå i et brattheng i Svandalen skisenter, men var usikre på om noen var tatt.

På stedet var tydelige spor inn i skredet, men det var uklart om sporene gikk ut igjen. Det var også utslag på skredsøkere i området.

Store letemannskaper ble satt inn i søket. Flere lavinehunder deltok også, og på to steder markerte hundene. Begge stedene ble nøye undersøkt, uten at det ble gjort funn.

Skredet var 50 meter bredt og 50 meter langt.

Skred i brattheng

Daglig leder i skisenteret i Svandalen, Lars Reidar Fosstveit, har tidligere sagt til Radio102 at de har store utfordringer med skikjørere som går utenfor oppmerkede områder i skisenteret.

– Enkelte tar sjanser og vil oppsøke områder der vi mener det er rasfare. Fredag hadde vi seks vakter som passet på at folk ikke gikk utenfor oppmerket løype ved den øverste heisen, sa Fosstveit til 102.

Fosstveit sier til TV 2 torsdag kveld at det har vært en dramatisk ettermiddag og kveld.

– Det har kommet en meter med snø siden forrige fredag, folk må holde seg innenfor sperringene vi har satt opp, sier han, og legger til:

– Naturen er heftig og den styrer seg selv. Folk må respektere sperringene vi har ute. Det er veldig tungt å være leder på et skisenter når et skred går og man frykter at noen er tatt.

Stor skredfare på Vestlandet

Det er betydelig skredfare flere steder steder på Vestlandet for øyeblikket. Tidligere torsdag ettermiddag gikk et skred i Sirdal i Rogaland. Torsdag kveld ble en person skadd i et snøskred i Kvamskogen i Hordaland.

– Skredfaren er betydelig, og det vil den være gjennom helgen, opplyser Desta Marie Beeder, væranker i StormGeo.

Også HRS advarer om stor skredfare.

– Det har vært flere meldinger om skred på Vestlandet i ettermiddag. Publikum oppfordres til å være forsiktige og holde seg unna skredterreng, melder Hovedredningssentralen.