Seksualforbryterne i 2015 kartlagt:

Bestefar (90) forgrep seg på tre barnebarn

28 av 30 fedre og bestefedre som ble dømt for overgrep mot egne barn og barnebarn i fjor har norsk bakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av 2015 ble en bestefar med norsk bakgrunn dømt for å ha forgrepet seg på to barnebarn, og seksuell handling mot et tredje barnebarn. 90-åringen ble dømt til to års fengsel.

Han er en av de 399 seksualforbryterne fra 2015 TV 2 har kartlagt.

Overgrepene skjedde mens barna var mindreårige, og ble avdekket da et av barna betrodde seg til en venn, og senere til moren. Da hadde det gått rundt ett år siden det siste overgrepet.

Slik gransket TV 2 seksualforbryterne

TV 2 har besøkt overgrepsmottaket i Oslo, som er åpent døgnet rundt, hele året. Her sikrer de blant annet bevis og biologiske spor etter voldtekter og overgrep.

Men det er ikke alle ofre som drar rett til overgrepsmottaket etter at de har blitt utsatt for noe. Mange tier i mange år. Forskning viser at det gjennomsnittlig tar 17,5 år før ofre klarer å snakke om overgrep de har blitt utsatt for.

– Ble aldri oppdaget

Tidligere denne uken kunne TV 2 fortelle historien til Pernille, som ble voldtatt av faren i flere år, fra hun var 14 år gammel. Overgrepene skjedde uten at de noen gang ble avslørt.

– De ble aldri oppdaget. Jeg har derimot båret på dette helt alene i ti år før jeg var klar for å gjøre noe med det, fortalte hun i det åpenhjertige intervjuet.

I januar ble faren dømt til ti års fengsel for voldtekt av både Pernille og søsteren hennes. Han var en av de første som ble dømt i 2016 for overgrep mot familiemedlemmer.

80 prosent nordmenn blant overgrep i familien

TV 2 har i lengre tid kartlagt bakgrunnen til alle seksualforbryterne som ble domfelt i tingretten i 2015. I fjor var det 77 personer som ble dømt for overgrep mot noen i deres utvidede familie. 80 prosent av disse har norsk bakgrunn. 20 prosent har innvandrerbakgrunn.

Kadafi Zaman: Slik gransket vi seksualforbryterne

Den erfarne bistandsadvokaten Hege Salomon har i mange år bistått overgrepsofre. Hun er ikke overrasket over antallet som ble dømt.

– Når det gjelder incestsaker, så er det veldig vanlig at det er en helt normal norsk familie hvor dette skjer. Samtidig kan det skje i alle samfunnslag, det kan være overgriper med en høy posisjon og høy utdanning. Det kan skje i alle familier, sier Salomon.

To fedre med innvandrerbakgrunn

TV 2 har også undersøkt hvor mange fedre og bestefedre som i fjor ble dømt for overgrep mot egne barn og barnebarn.

28 av gjerningspersonene hadde norsk bakgrunn. To hadde innvandrerbakgrunn.

Vi har vært i kontakt med flere eksperter på seksualforbrytelser, men ingen ønsker å kommentere funn om bakgrunn og opprinnelse fordi de ikke har forsket på temaet.

Egen familie en høyrisiko-faktor

Rettspsykolog Pål Grøndahl kan imidlertid si noe om overgrep i familien.

– Egen familie er dessverre en høyrisiko-faktor i denne sammenhengen. Det er selvfølgelig i de færreste familiene at det foregår, men når vi snakker om hvem barna utsettes for, så er det egen familie, sier Grøndahl.

– Det er fedre, det er stefedre, det er onkler, besteforeldre, det er perifere slektninger, fettere, brødre, og så videre. Dessverre er det verst innen familien.

Pernille forsøker etter rettssaken å finne tilbake til normalen.

– Nå som den er over, tror folk at alt er fint. Det er det ikke. Jeg er et skritt lenger på veien mot å få et bedre liv, men jeg har fortsatt en lang vei å gå.

Har du tips til saker TV 2 bør undersøke? Send epost her