Er tannbørsten din en bakteriebombe?

Ifølge Jordan kan bakterier på tannbørsten din føre til en rekke helseproblemer, men stemmer dette?

Ifølge Jordan kan bakterier på tannbørsten gi deg streptokokker, hjertesykdommer, kroniske infeksjoner og E.coli.

Disse påstandene får tannleger til å reagere.

– Det er faktisk misvisende. Du bør bytte tannbørsten når den er slitt, og en tommelfingerregel er å skifte den ut etter tre måneder, sier tannlege og førsteamanuensis ved Odontologisk fakultet i Oslo, Morten Enersen.

Men ifølge Jordan er det ikke bare fordi den er slitt.

I sin reklame og på sine nettsider påstår de at også bakterier er en grunn til å bytte tannbørster. Både fordi det blir flere bakterier etter hvert og fordi bakteriene i sin tur kan gjøre deg syk.

Ingen sammenheng

TV 2 hjelper deg har testet hvor mye bakterier som overlever i tannbørsten din. Tannbørster som var brukt i tre måneder, en uke og to dager ble sjekket.

Testen viste at det ikke var noen sammenheng mellom hvor mye bakterier det er på tannbørsten din og hvor lenge du har brukt den.

SKREKKEN: Slik ser Jordans tannbørstereklame ut. 
SKREKKEN: Slik ser Jordans tannbørstereklame ut. 

Ikke syk av normal hygiene

Enersen er ekspert på bakterier i munnen og mener Jordan blander flere begreper når de skriver at man blant annet kan få streptokokker og kroniske infeksjoner av tannbørsten.

– Helseproblemer er ikke det samme som streptokokker. Streptokokker og E.coli er en del av menneskers normalflora, sier han.

Ifølge eksperten kommer heller ikke hjerte- og karsykdommer eller kroniske infeksjoner av bakteriesmitte fra tannbørsten ved normal bruk og hygiene.

Her er det helt andre helsefaktorer som spiller inn.

– Det som er viktig i relasjon til å forebygge de viktigste tannsykdommene er at bakterier fjernes fra tannoverflaten gjennom god tannrengjøring, sier Enersen.

Bakterier er derfor ikke noe man skal frykte fra tannbørsten sin.

EKSPERT: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder for Mycoteam gjennomførte testen. 
EKSPERT: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder for Mycoteam gjennomførte testen. 

Innrømmer feil

– Jeg ser at dette er uheldig formulert, her skal vi se på hvordan vi ordlegger oss, sier Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef for Orkla home & personal care, som eier Jordan.

Hun påpeker likevel at de med nedsatt immunforsvar kan være mer utsatt for farlige bakterier. Men sier at for normalt friske mennesker er ikke bakteriene på farlige.

– Så hvorfor spiller dere på bakterier i reklamen deres da?

– Man skal ikke være redd. Men vi tror at vi ved denne filmen har rettet oppmerksomheten mot et poeng som er å bytte tannbørste oftere.

Hun mener de ikke prøver å skremme folk til å bytte, slik at Jordan selger flere tannbørster.

– Nei, det gjør vi ikke. Jeg tror at folk flest ser at det er fornuftig å bytte tannbørste og ser poenget, men glemmer å bytte i hverdagen og ser denne filmen som en påminnelse.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2, torsdager kl. 20.30!

TESTPERSON: Tone Lise donerte tannbørsten sin til denne testen. 
TESTPERSON: Tone Lise donerte tannbørsten sin til denne testen.