I GATENE: Til venstre fra en demonstrasjon med personer tilknyttet Profetens Ummah. Personer i samme miljø har startet Allaahs soldater som skal patruljere gatene slik Odins soldater (midten) gjør i dag. Til høyre Hege Storhaug. Foto: Scanpix
I GATENE: Til venstre fra en demonstrasjon med personer tilknyttet Profetens Ummah. Personer i samme miljø har startet Allaahs soldater som skal patruljere gatene slik Odins soldater (midten) gjør i dag. Til høyre Hege Storhaug. Foto: Scanpix

Frykter sammenstøt mellom Odins og Allaahs soldater

– Hvis ikke dette stoppes frykter jeg et økt voldsnivå i samfunnet, sier Hege Storhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere uker har grupperingen Odins soldater patruljert i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen.

Flere av gruppens medlemmer har ifølge politiet tilknytning til kriminelle miljøer.

Personer tilknyttet islamistmiljøet i Oslo har som et motsvar dannet gruppen Allaahs soldater, opplyste de til VG onsdag.

Forfatter og informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, sier utviklingen er skremmende.

– Et samfunn som eventuelt begynner å miste det statlige voldsmonopolet er et samfunn som er på farlige veier. Når sivile begynner nærmest å oppføre seg som politi så sier det seg selv at det er en samfunnsutvikling som er veldig uheldig og ikke ønskelig, sier Storhaug til TV 2.

Grupperingen Allaahs soldater hevder de skal uniformere seg med hettegensere dekorert med flagget til terrororganisasjonen IS, ifølge VG.

– At Allaahs soldater bruker IS-effekter er jo ekstra ille. De marsjerer altså med reklame for terror og et voldssamfunn verden knapt har sett maken til. Skal det tillates?, spør Storhaug.

Politiet: Bidrar til utrygghet

Oslo politidistrikt ønsker hverken Odins eller Allaahs soldater i gatene.

– Ingen av de omtalte gruppene bidrar til å skape trygghet, snarere tvert imot. Politiet har allerede et godt samarbeid med Natteravnene, som på et nøytralt grunnlag er med på å skape trygghet i Oslos gater. Det er ikke behov for andre aktører, og det vil ikke bli akseptert at andre enn politiet håndhever lov og orden, sier visepolitimester Roger Andresen i en pressemelding torsdag.

Det står i skarp kontrast til politiet i Finnmarks holdning til at Odins soldater skal patruljere gatene i Alta. Til NRK sier påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, at «mye av det Odins soldater har tenkt å gjøre er uproblematisk sett fra politiets ståsted».

– Det undrer meg om han har satt seg inn i hva motivet til Odins soldater er. Jeg synes det er veldig merkelig at politiet synes det er greit at andre går inn og tar politiets rolle, sier Storhaug.

– Er skremmende

Personer tilknyttet Allaahs soldater sier til Dagbladet at opprettelsen av gruppa er et svar på at norske myndigheter gir høyreekstreme klarsignal til å patruljere gatene.

– Det finnes ingen akseptable argumenter for at vi skal få en slik utvikling. Der er jeg bare 100 prosent avvisende, og jeg synes det er skremmende. Hvis en tenker fem til ti år fremover, hvis ikke dette stanses nå så kan det jo bre om seg og konfliktnivået i samfunnet vil bare øke, og det er ikke noe vi ønsker, sier Storhaug.

Ikke overrasket

Hun er ikke overrasket over at grupperingene nå tar til gatene.

– Nei, i den forstand at det er folk som opplever at politiet ikke nødvendigvis har full kontroll i det offentlige rom. Jeg ser at konfliktnivået i samfunnet øker og da kan man få slike reaksjoner fra ytterliggående hold selv om jeg ikke vil parallellføre IS-sympatisører med Odins soldater som sier de er mot vold. Det er en synergieffekt, en gruppe fra én ytterfløy reiser seg og da kommer typisk reaksjonen fra den selvoppnevnte andre ytterfløyen, sier Storhaug.

Frykter voldelige sammenstøt

Hun har helt siden 90-tallet advart mot en slik samfunnsutvikling vi ser tegn til nå.

– Hvis vi ikke klarer å få til en reell integrering, så vil det kunne skje at ytterligere krefter på typisk høyreside vil hente næring i det problemet som ikke løses. Dermed vil også motkreftene på den andre siden reise seg og så får vi et økt konfliktnivå. I ytterste konsekvens et økt voldsnivå i samfunnet vårt. Hvis ikke dette blir stoppet av myndighetene så frykter jeg at det kan komme til sammenstøt og at det kan eskalere, sier hun.

Storhaug oppfordrer politiet til å utfordre aktørene i begge leire om å holde seg hjemme og avvikle grupperingene.

– Hvis ikke det hjelper så må jo eventuelt politiet selv gripe inn og stoppe det, mener hun.