DATTEREN (16) FORTVILER ...

Mamma og pappa selger privatlivet til hele verden

De tjener titusener i måneden på å la fremmede kikke på privatlivet deres – et eldrorado for pedofile og kikkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting sensureres og alt skjer direkte. Deltakerne er helt vanlige familier bosatt i Israel som lar webkameraet stå på 24 timer i døgnet.

«Uredigert virkelighet» for tittere

Nettsiden er i dag et yndet sted for de som ønsker å eksponere seg. Men siden er også et yndet sted for de som ønsker å titte på fremmedes privatliv, og reklamerer med at du får se «uredigert reality fra private hjem». En drøm for pedofile og kikkere, hevder kritikere.

Øverst kan du se eksempler på privatlivet som deles. Et halvnakent barn som sitter på potte. En mor som denger sin sønn. En tenåring som går på do. (TV 2 har sladdet barna i opptakene).

Slike ting er det selskapet bak tjenesten tjener penger på.

– Vel, det menneskelige vesen er en smugtitter og løgner av natur. Vi bare gi ham det han ønsker, forteller eieren av nettstedet, Benni Bar Sisat, til tv-kanalen RTL. Han vil ikke bekrefte hvor mye de betaler familiene som lar seg overvåke, men det skal dreie seg om opp til 5000 euro, eller ca 47.000 norske kroner i måneden for de best betalte.

Toni Jelisevia (42) har latt kameraene rulle i halvannet år nå. Hun er alenemor og skammer seg ikke over at det er slik hun tjener penger til livets opphold.

IKKE LENGER PRIVATE: Marina Baskin og familien deler frivillig privatlivet sitt gjennom en livestream på nettsiden. (FOTO: RTL)
IKKE LENGER PRIVATE: Marina Baskin og familien deler frivillig privatlivet sitt gjennom en livestream på nettsiden. (FOTO: RTL)

– Før hadde jeg tre jobber, og ikke noe tid til barna mine. Nå tjener jeg penger og får se barna mine vokse opp, sier hun til RTL.

Ikke bekymret for pedofile

Marina Baskin (38) fra Israel er en av de som deltar på nettsiden sammen med familien sin. For en månedslønn på mellom 2000 og 5000 euro lar familien frivillig videokameraene stå på i huset for å dele privatlivet med verden.

– Jeg hørte noen si at pedofile følger med på ungene mine på nettet, men jeg bryr meg ikke så mye. Det er de som ser på, ikke jeg.

Datteren Diana (16) er derimot ikke like glad i eksponeringen. Spesielt etter at foreldrene installerte et infrarødt kamera på soverommet.

– Det er fælt! Hele verden kan se på hvordan mine foreldre har sex. Jeg ønsker ikke å se det eller høre det.

Kan få store konsekvenser

Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet.
Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Seniorrådgiver Eirin Oda Lauvset i Datatilsynet har ikke hørt om nettsiden før TV 2 tar kontakt, men er skeptisk til en slik eksponering om det involverer barn.

– Terskelen er høy for at vi som myndighetsorgan skal gripe inn i foreldre sin rett til å publisere bilder av seg selv og sine barn. Men som ombud vil vi sterkt anbefale at alle tenker seg godt om før de legger ut bilder og opplysninger på vegne av barn som ikke får anledning til å velge selv.

Hun mener konseptet i seg selv er en grunn til å tenke seg om flere ganger, før man deler hele livet med omverdenen.

– En konsekvens av slik eksponering kan ende opp med at man opplever misbruk av bildene. En annen ting er at du deler vaner og døgnrytmer som sier noe om når du er hjemme og når er det stille. Dette kan da gjøre det lettere for andre å begå kriminelle handlinger.