UFRIVILLIG OPPHOLD I SYRIA: Ruth Meyer Johansen trodde de skulle besøke mannens mor, men endte opp i Syria. Foto: Svein H. Lian/TV 2
UFRIVILLIG OPPHOLD I SYRIA: Ruth Meyer Johansen trodde de skulle besøke mannens mor, men endte opp i Syria. Foto: Svein H. Lian/TV 2

Frikjent for å ha bortført Ruth og barna til Syria

37-åringen som var tiltalt for frihetsberøvelse av Ruth Meyer Johansen og deres fem mindreårige barn til Syria, er frifunnet i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var VG som først omtalte dommen. Mannen var tiltalt for bortføring av kona og deres fem barn.

Ifølge tiltalebeslutningen var de minst tre uker i Syria, på minst to steder, i umiddelbar nærhet til krigshandlinger uten mulighet til å forlate stedet.

Den siste perioden levde de under bevoktning i det som regnes som IS sin hovedstad, Raqqa.

Truet på livet

Ruth Meyer Johansen forklarte i Senja tingrett at hun ble lurt til til Tyrkia med påskudd om at mannen skulle møte moren sin. Hun og de fem barna skal imidlertid ha blitt plassert i et hus, hvor de ble holdt fanget.

– Vi fikk en dobbelmadrass, dårlig mat og dårlig vann. Jeg spurte om å få gå ut, men fikk ikke forlate stedet. Jeg forsto at vi var under IS. De sa: Går du ut, så skjærer vi av deg hodet. Det sa sjefen og kona i huset, forklarte Meyer Johansen.

Ikke ulovlig i Syria

Mannen var tiltalt etter paragraf 223 i den gamle straffeloven. Retten mener mannen kan dømmes etter den gamle straffeloven.

1. oktober 2015 trådte imidlertid den nye straffeloven i kraft. Etter den nye straffeloven kan en rekke alvorlige straffbare handlinger, blant dem frihetsberøvelse, bare straffes om handlingen også er ulovlig i landet der handlingen ble begått.

Etter en lengre drøfting konkluderer Senja tingrett med at vilkårene for å straffe tiltalte ikke er oppfylt.

«I denne saken har ikke påtalemyndigheten ført noe bevis som tilsier handlingen omhandlet i tiltalebeslutningens post 1 er straffbar etter handlingsstedets lovgivning. På denne bakgrunn er rettens konklusjon at vilkåret om dobbel straffbarhet ikke er oppfylt», heter det i dommen.

Aktor i saken, politiadvokat Marie Lygre, sier til TV 2 torsdag ettermiddag at hun ikke har hatt anledning til å lese dommen og derfor må vente med å kommentere saken.

Trodde de skulle på familietur

TV 2 traff kvinnen kort tid etter at hun kom hjem til Norge i august 2014. Hun fortalte da at familien på syv reiste fra Norge til Tyrkia 2. august.

Ektemannen hadde fortalt at planen var å besøke hans mor. Hun skulle komme over grensen fra Syria for å hilse på familien.

– Jeg trodde vi skulle på en vanlig familietur, sa Ruth til TV 2.

Da de kom nærmere grensen til Syria, ante hun at noe var galt. De satt i en minibuss full av menn som skulle til Syria. Det stemte dårlig med ektemannens historie om at de skulle møte hans mor på tyrkisk side av grensen.

Må betale erstatning

Mannen var også tiltalt for å ha brutt et besøksforbud mot Johansen. Også dette er han frikjent for.

Mannen må imidlertid betale rundt 650.000 kroner i erstatning til Johansen og barna.

TV 2 har ikke lykkes å få kontakt med mannens forsvarer Thomas Randby.

(©NTB/TV 2)