ALLTID HETT: I en årrekke var Arsene Wenger og Sir Alex Ferguson som hund og katt.
ALLTID HETT: I en årrekke var Arsene Wenger og Sir Alex Ferguson som hund og katt. Foto: Sean Dempsey

Masseslagsmål, pizzakasting og kranglende managere

Historien mellom Manchester United og Arsenal har det meste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United - Arsenal direkte i vårt livesenter kl 15.05

Manchester United - Arsenal er et av de virkelig klassiske oppgjørene i engelsk fotball.

Og de siste 25 årene har de også hatt et av de mest eksplosive forholdene.

– Da jeg begynte med engelsk fotball, så var det den store rivaliseringen – midt på 90-tallet. I ti år var det den store kampen. For dette var de store lagene, som byttet på å vinne ligaen, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Men rivaliseringen har ingen historisk forankring, og er egentlig av nyere tid.

Gikk etter pengene
Eldre Arsenal-fans begynte å mislike Manchester United da klubben lokket Frank Stapleton nordover med en god bunke med pundsedler i 1981.

Iren spilte flere år for The Gunners enn han gjorde for de røde djevlene, men er den dag i dag ikke tilgitt i Nord-London.

Det var først da George Graham hadde gjort Arsenal til et topplag i England og Sir Alex Ferguson hadde overtatt managerstolen på Old Trafford at det for alvor begynte å dra seg til mellom de to klubbene.

Startet i 1987
Hendelsen som skal ha startet rivaliseringen var da nå avdøde David Rocastle ble utvist etter å ha hevnet seg på en stygg takling fra Norman Whiteside da lagene møttes i 1987.

Spillere som har gått mellom Arsenal og Manchester United:

Til Manchester United:
David Herd
Ian Ure
George Graham
Frank Stapleton
Viv Anderson
Robin van Persie

Til Arsenal:
Jimmy Rimmer
Brian Kidd
Jim Leighton
Mikael Silvestre
Danny Welbeck

Episoden førte til knuffing og krangling på sidelinjen med en rekke fra begge benker. Manchester United stoppet den gang Arsenals rekke av kamper uten tap på 22.

Året etter var Whiteside igjen involvert. Arsenal ledet 2-1 i en FA-cupkamp på Highbury da nordiren falt veldig lett i en duell med Michael Thomas bare minutter før slutt. Straffesparket sendte Brian McClair langt over mål og da fant Nigel Winterburn ut at det var på sin plass å forklare McClair hvordan man skal ta straffespark. Han fulgte United-spissen helt tilbake til midtbanen mens han slengte dritt.

Slagsmålet på Old Trafford
I 1990 kom hevnen fra McClair. Etter en grusom takling av Winterburn på Denis Irwin, benyttet Manchester United-spillerne sjansen til å gi Arsenal-backen juling. McClair sparket en liggende Winterburn gjentatte ganger i brystet og magen, før Arsenal-spillerne kom løpende til. Etter hvert var 21 spillere involvert i bråket. Dommer Keith Hackett lot kamphanene holde på i nesten ti minutter før han valgte å dele ut to gule kort!

– Det var vår lagkamerat, vår lille blodsbror, som var i trøbbel. De sparket Nigel som om det var et slagsmål på en nattklubb. Det gjorde oss forbannet. Dersom det bare var en stygg takling så ville de ikke holdt på som de gjorde. Aldri i livet. Men da jeg så hvordan de sparket Nigel, tenkte jeg: «Vi kan ikke ha det sånn». Vi kastet oss inn i det og sto opp for hverandre. I Arsenal startet vi aldri noen slagsmål. Vi bare avsluttet dem, sa Rocastle om hendelsen.

Winterburn har innrømmet at hans tirade på Highbury noen år tidligere var årsaken til at bråket startet. McClair er heller ikke stolt av det han gjorde.

– Jeg kranglet med Nigel Winterburn og plutselig var helvete løs. Etter noen minutter var blodtåken borte og jeg så meg vantro rundt. Jeg kunne ikke tro hva jeg akkurat hadde gjort. Det verste av alt var å se meg selv oppføre meg veldig dårlig på tv. Dømmekraften min var så svekket av raseri at jeg ikke husket nøyaktig hva som skjedde. Jeg var overbevist om at jeg bare hadde sparket Nigel, men det var ikke sant i det hele tatt. Treneren vår Archie Knox klarte såvidt å la være å le da han så kampen med meg. «Hva faen gikk av deg?» var det han klarte å få frem mellom latterkulene. Jeg kunne ikke svare, for jeg visste helt ærlig ikke selv, skriver skotten i sin selvbiografi.

Manchester United ble fratatt ett poeng, mens Arsenal mistet to. I tillegg ble fem spillere og Arsenal-manager Graham bøtelagt med to utelønner av klubben. United ga tre spillere bøter etter opptrinnet.

Se Manchester United - Arsenal direkte i vårt livesenter kl 15.05

Wright vs Schmeichel
Ian Wright og Peter Schmeichel sørget for å opprettholde temperaturen når lagene møttes. De to røk først i tottene på hverandre i 1996 da Schmeichel ble beskyldt for å ha kommet med rasistiske kommentarer til Wright.

Arsene Wenger hadde overtatt managerjobben i Arsenal den sesongen, og forholdet mellom ham og Ferguson skulle få en dårlig start, og det tok mange år før de to ble venner.

Ferguson ønsket å forlenge sesongen ettersom Manchester United var med i flere turneringer. Men Wenger blandet seg inn og mente det var feil å endre hele ligaprogrammet bare for at United skulle få mer tid til hvile mellom kampene.

– Han kommer fra Japan og forteller oss hvordan vi skal drive fotballen her, tordnet Ferguson, skriver The Guardian.

Dansken ble frikjent av FA for beskyldningene, men da de to møttes igjen senere i sesongen begynte bråket allerede i spillertunnelen på vei ut på banen. Og senere i kampen takket Wright for sist med å plante begge støvlene i Schmeichels legg.

Arsenal vant ligaen på Old Trafford
I 2002 sikret Arsenal seg ligatittelen da Sylvain Wiltord scoret det eneste målet på Old Trafford. Ferguson uttalte på pressekonferansen etterpå at Manchester United likevel var det beste laget, hvorpå en lattermild Arsene Wenger svarte:

– Alle mener at de har den vakreste konen hjemme!

Problemet var at Ferguson tolket franskmannen ordrett og trodde Wenger hadde kommet med en fornærmelse av hans kone Cathy.

– Jeg var der i 2002 da de feiret gullet i tunnelen. Det var ville tilstander. Vieira og Wenger, mens Ferguson taklet det dårlig, ler Alsaker.

– En juksemaker og feiging
Episodene kom nærmest årlig etter det. Duellene mellom de to kapteinene Patrick Vieira og Roy Keane var alltid tøffe, men det var en annen som irriterte Vieira mer.

– Ruud van Nistelrooy er en juksemaker og en feiging. Vi hatet ham i Arsenal og vi hadde god grunn til å gjøre det, skrev franskmannen om Manchester Uniteds målmaskin i sin selvbiografi.

Disse følelsene kom virkelig frem da nederlenderen bommet fra straffemerket på overtid da lagene møttes på Old Trafford i 2003. Spesielt Martin Keown var helt oppe i ansiktet og skrek til van Nistelrooy.

Invincibles ble stoppet
24. oktober 2004 kom Arsenal til Old Trafford på jakt etter sin kamp nummer 50 uten tap. Men Manchester United hadde planer om nok en gang å stoppe Arsenals rekke.

De gikk tøft til fra start og van Nistelrooy var heldig som slapp unna et rødt kort etter en stygg takling på Ashley Cole. I stedet scoret han kampens første mål etter at Wayne Rooney hadde gått i bakken og fått et tvilsomt straffespark.

– «Invincibles» kunne sette rekord med 50 kamper uten tap. De kom til Old Trafford og ble sparket i stykker av United. Spesielt av Neville-brødrene. José Reyes var mer i luften enn på bakken. Det var en dårlig dommer. Det glemmer jeg aldri, forteller Alsaker.

«Pizzagate»
Manchester United vant kampen 2-0, men det var først etter kampen det tok av. Først røk managerne i tottene på hverandre og i spillertunnelen var det mye bråk, som kulminerte med at Ferguson fikk et pizzastykke i ansiktet.

– Pizzastykket kom flyvende over hodet på meg og traff Fergie rett i trynet. Vi gikk rett i garderoben og lo så vi gikk i bakken. Alt jeg kan si er at synderen ikke var engelsk eller fransk, så kan man eliminere en del, skrev Cole i sin selvbiografi.

Cesc Fabregas ble kjapt pekt ut som pizzakasteren, men har fortsatt ikke tatt på seg skylden.

I sin selvbiografi skriver Ferguson at han løp ut av garderoben etter at van Nistelrooy hadde klaget over at Wenger hadde skjelt ham ut etter kampen.

– I neste øyeblikk hadde jeg pizza over hele meg. De sier at det var Cesc Fabregas som kastet pizzaen på meg, men den dag i dag så vet jeg ikke hvem synderen var, skriver han.

Wenger og Ferguson ble venner
Etter at Arsenal flyttet til Emirates Stadium, roet rivaliseringen seg. Arsenal var ikke lenger i stand til å hente de beste spillerne, og når de ikke kjempet om de gjeveste trofeene, så var de heller ingen reell konkurrent for Manchester United.

Da ble det også slutt på Wenger og Fergusons mind games, og mot slutten av Fergusons tid på Old Trafford fremstod de to som to gamle venner med stor respekt for hverandre.

– Det var veldig fascinerende. Det var to veldig sterke og forskjellige fotballpersonligheter, som slåss om tittelen hver sesong. Det var en herlig spice på den tiden. Nå er det forsvunnet. Nå er det gjennomtrekk og nye managere hver sesong, sier Alsaker.

– Arsenal er på offensiven
Men rivaliseringen blusset litt opp igjen da Robin van Persie tvang frem en overgang fra Arsenal til Manchester United, og hevdet at det var «det indre barnet» i ham som sa han måtte gjøre det.

Til tross for at van Persie spilte åtte sesonger for The Gunners og bare tre på Old Trafford, så er han i likhet med Stapleton sett på som en Manchester United-spiller av Arsenal-fansen, og får neppe noen hjertelig velkomst dersom han vender tilbake til Emirates Stadium etter endt karriere.

Og Danny Welbeck blir vel heller ikke æresmedlem i Manchester Uniteds supporterklubb etter at han scoret vinnermålet mot gamleklubben i FA-cupen forrige sesong.

Men Alsaker tror ikke at det blir et nytt eksplosivt oppgjør når lagene møtes på Old Trafford.

– Arsenal er litt på offensiven nå. De var knusende overlegen i førsteomgang på Emirates og de har et bedre lag. Jeg tror ikke du får så mye flyvende pizza. Det føles ikke som om det er duket for det, sier Premier League-kommentatoren.

Se Manchester United - Arsenal direkte i vårt livesenter kl 15.05