Kunstløper om barneidrett: – Vi må starte tidlig skal de bli best

Camilla Gjersem mener barn må få spesialisere seg tidlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede som liten jente bestemt Camilla seg; målet var å nå verdenstoppen i kunstløp sammen med tvillingsøster Anne Line. Ni år gamle trente Camilla og søsteren tre til fire ganger om dagen.

– Jeg fikk en russisk trener, så jeg lærte jo tidlig at det var viktig å trene mye, og at det var viktig å trene variert. Jeg og tvillingsøsteren min hadde det veldig gøy når vi trente hardt og mye. Det var noe vi likte, sier Gjersem til TV 2.

Tvillingsøstrene er nå blitt 22 år gamle. Camilla har deltatt i EM og har vunnet NM tre ganger. Nå vil hun at flere unge, norske utøvere skal få muligheten til å hevde seg i store, internasjonale idretter.

– Jeg tror det er mange som tror at det å være seriøs som barn er negativt, men det er faktisk barn som ønsker det selv, og da bør det være akseptert i samfunnet, sier Gjersem.

Vil ha tidlig spesialisering

Hun mener kulturen i norsk barneidrett – der det oppfordres til å drive med mange forskjellige idretter – kan hemme utviklingen.

– Jeg mener at det bør spesialiseres tidlig. Nå snakker jeg som kunstløper, og der er det et veldig høyt internasjonalt nivå. Skal man komme dit, så kreves det mange timer med trening. Vi har så mange ulike ting vi må utvikle oss i, og derfor må vi starte tidlig, sier Gjersem.

I Norges idrettsforbund er de imidlertid skeptisk til å be barn satse på én enkelt idrett. Lederen for aktivitetsutvikling i Idrettsforbundet, Mads Andreassen, mener det er feil at man må spesialisere seg tidlig for å kunne nå toppen.

– Hvis vi ser på forskningen som ligger til grunn for idrettsmodellen vi har valgt i Norge, så er nok ikke det helt riktig. Samtidig ser vi jo at du må drive mye med din idrett for å bli god på lang sikt, men idrettens primære målsetting er å motivere barn og ungdom til varig fysisk aktivitet, sier Andreassen til TV 2.

Han mener dagens modell, med fokus på variert aktivitet og flere idretter, ikke hemmer de som ønsker å bli toppidrettsutøvere.

– Jeg tror vi ser talentene i Norge. Sammenligner vi oss med andre land, og ser på statistikken per innbygger, så var vi i 2011 på toppen av lista i antall punkter som er opptjent i alle VM, EM og OL. Vi var nummer to på lista i 2013, 2014 og 2015. Vi er altså en av verdens beste idrettsnasjoner med en modell som noen mener er feil, men som vi ser at virker, sier Andreassen.

Frykter press fra voksne

Han understreker at de store linjene i barneidretten ikke kan ta utgangspunkt i et fåtall av utøverne.

– Vi kan ikke legge opp en modell etter de få som skal bli toppidrettsutøvere. De utgjør omtrent én promille av vår medlemsmasse. Vårt hovedfokus på idrettsaktivitet handler om å skape varig idrettsglede for alle. Det er ikke en motsetning til å trene for senere å bli en god toppidrettsutøver. Nøkkelen ligger i at barna får drive mye med aktivitet, men at vi ikke overdriver den voksenstyrte aktiviteten i hverdagen, sier Andreassen.

Gjersem mener man innen flere idretter, som kunstløp, kan få variasjonen i aktiviteten, selv om man spesialiserer seg tidlig.

– Kunstløp er jo ikke ensidig trening. Det er nesten som å holde på med flere idretter. Når vi ikke går på skøyter, så løper vi, hopper spenst, har turn og dans. Man gjør masse forskjellig, så det er jo ikke farlig å spesialisere seg. Jeg tror det er viktig at man tenker på kompetansen, og at man trener riktig, sier 22-åringen.

– Vi anså trening som lek

Flere av barna som satser i tidlig alder blir støttet av ivrige foreldre som bidrar i treningshverdagen. Gjersem mener foreldre til barn som trener hardt møter skepsis i Idretts-Norge.

– For både meg og de jeg har trent med har foreldrene blitt litt uglesett når de har sagt hvor mye vi trener, fordi det er mange som antar at det er foreldrene som presser oss. Men vi hadde det veldig gøy, og vi anså trening som lek, sier kunstløperen.

Andreassen i Idrettsforbundet nekter imidlertid for at det er en kultur i Norge som sier at barn ikke kan trene tøft. Han mener idrettens bestemmelser om barneidrett ofte blir misforstått.

– Bestemmelsene handler om at barn skal få velge hvor mange aktiviteter de vil drive med, og hvor mye de skal drive på. Vi har noen reguleringer som legger til rette for en utviklingstrapp innenfor konkurranser. Det er veldig dumt å male huset med en ti meters stige og tre trinn, der du skal komme kjappest til toppen. Hvis du ikke går hvert trinn i stigen ordentlig, så er fallhøyden ganske stor, sier Andreassen.