Celine (15) havnet i koma på grunn av uforklarlige smerter

Jaget etter det perfekte fikk alvorlige konsekvenser for femtenåringen.

For tre år siden var Celine Knudsen (15) på håndballtrening. Plutselig kjente hun et stikk i skulderen da hun skjøt ballen mot mål. Da hun våknet neste dag, klarte hun ikke å bevege armen. Smertene ble verre og spredte seg til skulderen og kragebeinet. Etter én måned med mye smertestillende og flere legebesøk, toppet det seg. Celine ble innlagt på sykehuset og lagt i koma i seks døgn.

Historien til Celine ble først omtalt i Aftenposten.

ALVORLIGE SMERTER: Opp mot 20 prosent av barn og unge opplever langvarige, kroppslige smerter.
ALVORLIGE SMERTER: Opp mot 20 prosent av barn og unge opplever langvarige, kroppslige smerter.

Uforklarlige smerter

– Det var veldig frustrerende og skremmende å ha så vondt, sier Celine.

Ingen forsto årsaken til de enorme smertene. Legene trodde det var muskulært eller at noe var brukket, men røntgenbildene var helt fine. Selv om håndballjenta hadde mye vondt, fortsatte hun å prestere både i idretten, på skolen og sosialt. De siste to ukene før hun ble lagt inn på sykehus, var smertene enorme. Hun klarte aldri å hvile.

Søndagskvelden Celine ble kjørt til legevakten og lagt inn, husker hun lite av.

OPPTRENING: Celine måtte trene seg opp igjen etter sykehus-oppholdet. 
OPPTRENING: Celine måtte trene seg opp igjen etter sykehus-oppholdet. 

– Hun var helt krakilsk da vi kjørte henne til legevakten den kvelden, sier pappa Knut Knudsen. Vi tenkte ikke, bare handlet. Det måtte være en årsak til at hun hadde så vondt.

Foreldrene var redde for at de skulle bli sendt hjem igjen, nok en gang. Denne gangen var det mer enn medisiner som måtte til.

– Jeg konsentrerte meg kun om smertene. Jeg husker ingenting fra verken bilturen til sykehuset eller da jeg ble lagt i koma. Kun noen få glimt fra da jeg ble kjørt inn i intensiv-avdelingen, forklarer 15-åringen.

Da hun våknet opp fra koma etter seks døgn, fikk hun beskjed fra legene om at hun ikke kunne prate. Hun satt i rullestol og måtte bruke lang tid på å trene seg opp igjen.

Psykisk og fysisk helse henger sammen

Stein Førde, overlege ved Oslo universitetssykehus, er en del av et «barnesmerteteam» som har forsket på årsaken til slike alvorlige smerter.

– Det er sjelden vi ser så alvorlige tilfeller som dette, forklarer Førde, men legger til at det er mange som kan gå med en viss grad av smerter over flere år.

Overlegen forklarer at smertene sitter i kroppen, men at årsakene kan være forskjellige. En kombinasjon av kropp, følelser og livet rundt, kan skape smerter man ofte ikke klarer å forstå seg på.

– I mitt tilfelle var det stress og jaget etter «det perfekte» som sannsynligvis var årsaken. Jeg skulle prestere på alle plattformer, og presset meg selv hele tiden, sier Celine.

Frykt for tilbakefall

Pappa Knut syntes det var tøft å se datteren ha det så vondt.

– Vi fryktet jo det verste, kom hun til å dø?

Da Celine lå i sykesengen, måtte faren holde i en ledning i 18 timer fordi den ikke kunne være i kontakt med jenta. Hver minste berøring gjorde vondt. Celine skrek så mye av smertene, at hun måtte ligge på et eget rom de første dagene på sykehuset.

– Jeg vil jo alltid ha en frykt for at smertene kommer tilbake, men den frykten plager meg ikke i hverdagen, sier Celine, som ser lyst på fremtiden.