Skjult videoopptak avslører grotesk dyremishandling på økologisk slakteri

Sauer slenges rundt og ansatte ler når de gir dyrene elektrosjokk for moro skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et sertifisert økologisk slakteri i Vigan i Sør-Frankrike ble stengt tirsdag etter at dyrevernorganisasjonen L214 publiserte et videoopptak av grov dyremishandling.

Dyrene i opptaket kommer fra lokale økologiske gårder som også er sameiere av slakteriet.

Ler når dyrene lider

Videoen er tatt opp med skjulte kameraer i slaktehuset over flere dager mellom juni 2015 og februar i år, opplyser organisasjonen til TV 2. Videoen viser unødvendig smertefull og til dels sadistisk behandling av dyrene.

NB: Det opprørende materialet kan du se øverst i saken.

Sauer kastes rundt, dyr slås med batonger og griser og grisunger får elektrosjokk. Ved et tilfelle står en av slakterne og pirker borti en sau med elektrosjokkapparatet mens han ler og etteraper krampene dyret får.

Fordømmes

De sjokkerende bildene vakte umiddelbar sterk harme i sosiale medier.

– På 24 timer signerte 100.000 personer et opprop i protest mot behandlingen av dyr på slakterier, sier Johanne Mielcarek i L214 til TV 2.

Videoen har sparket nytt liv i forhold på slakteri i Frankrike. For bare fire måneder siden publiserte samme organisasjon en tilsvarende video fra et slakteri i Arles.

Granskes

– Lokale myndigheter har midlertidig stengt slakteriet og permittert alle ansatte. Rådhuset har opprettet en hastesak, og vi håper dette får konsekvenser for forhold på slakterier for framtiden, sier sier Mielcarek.

Hun sier at på tross av sterke reaksjoner etter videoavsløringen fra Arles i oktober, skjedde ingenting i etterkant. Ingen ble anmeldt eller rettslig holdt til ansvar for dyremishandlingen der.

Se øyeblikket når den mishandlede valpen opplever kjærlighet...

– Det har kommet inn fem anmeldelser til politiet. Vi håper dette fører til at noen blir holdt ansvarlig, sier Mielcark på telefon fra Frankrike.

– Landbruksministeren har sagt at dette viser uholdbare forhold, men vi har ikke tillit til at han vil følge opp politisk, sier hun.

Det skal imidlertid opprettes en intern granskingsgruppe som skal undersøke både slakteriet i Vigan og flere andre slakterier i regionen.

Defekt utstyr

L214 opplyser at slakteriet også hadde mye defekt utstyr. Det var heller ingen veterinær tilstede i lokalene. Slakteriet er et sameie mellom alle bøndene i byen, og kan trolig ikke holdes stengt lenge.

L124 er en liten organisasjon som jobber for dyrevern innen landbruket. Deres overordnede mål er å legge forhold tilrette for et samfunn uten kjøttproduksjon for mennesker. Men på kort sikt jobber de for best mulig forhold for dyr i jordbruket og på slakteriene.