E-tjenesten: – Kina driver digital spionasje mot Norge

Kina har greid å stjele informasjon fra norske bedrifter. Informasjonen brukes i kinesisk militærteknologi, sier etterretningssjef Morten Haga Lunde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har nok tanker om at de lykkes med å hente ut informasjon som de bruker i sin egen våpenteknologi, sier Lunde til TV 2.

Onsdag la etterretningstjenesten fram sin årlige vurdering. I rapporten heter det at norske myndigheter var utsatt for omfattende digital spionasje fra russiske aktører i fjor.

«Stor grad av pågåenhet»

Men Russland er ikke det eneste landet som er interessert i informasjon fra norske aktører. Norge er i besittelse av kunnskap og teknologi som flere land stjeler. Kina driver digital spionasje mot norske bedrifter.

«Det digitale rom er en arena hvor stormaktene aktivt forfølger sine målsettinger. Russland og Kina fremstår som de mest aktive aktørene bak nettverksbaserte etterretningsoperasjoner rettet mot Norge. Begge nasjonene har høy kompetanse og viser stor grad av pågåenhet i sin tilnærming til norske mål. De gjennomfører nå vedvarende nettverksbaserte etterretningsoperasjoner mot norske interesser», heter det i rapporten.

– Først og fremst, som vi peker på i rapporten, mot norsk teknologi og industri der vi først og fremst ser Kina er inne og opererer i norske nettverk for å hente informasjon som de kan bruke i egen teknologisk utvikling, sier Morten Haga Lunde, sjef for Etterretningsjenesten.

Globalt problem

Den kinesiske spionasjen sikrer landet tilgang til høyteknologi og dermed modernisering, ifølge e-tjenesten.

– Fra Norge og norske bedrifter?

– Blant annet fra norske bedrifter. Men dette gjelder ikke bare Norge, det er en global utfordring, sier Lunde.