Regjerende OL-mester i halfpipe og X Games Oslo-deltager Iouri Podlatchikov vil bli elegant på brettet. Foto: Salvatore Vinci
Regjerende OL-mester i halfpipe og X Games Oslo-deltager Iouri Podlatchikov vil bli elegant på brettet. Foto: Salvatore Vinci Foto: Salvatore Vinci

Snowboardstjernen danser ballett for å bli mer elegant på brettet

OL-vinneren fra Sotsji, Iouri Podlatchikov, har fått et nytt syn på sin egen idrett: Han vil at halfpipe-kjøringen skal være like fjærlett og elegant som ballett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27-åringen, som opprinnelig er russisk, men nå har sveitsisk statsborgerskap, skal torsdag kl. 15 på TV 2 forsøke å kvalifisere seg til finalen i halfpipe-konkurransen i X Games Oslo.

For å utvikle seg som snowboarder har Podlatchikov begynt å ta ballett-timer. Årsaken er at han har endret synet på sporten sin radikalt.

– Jeg likte snowboard på en helt annen måte som ung, enn jeg gjør nå. Da likte jeg aggresjonen, de store triksene og hørte på punk. Nå er jeg interessert i kunst, fotografering og klassisk musikk, forteller han til TV 2.

Her får du alt om X Games Oslo

Etter at han vant OL-gull i Sotsji for to år siden har det gradvis gått opp for 27-åringen at han vil gjennomføre halfpipe-runnene sine mer elegant og på en måte som ser lettere ut.

– Da var det klart for meg at ballett virket som en god idé å prøve. Da jeg prøvde det første gang, forstod jeg med en gang at det var det riktige. Det er total kroppsbeherskelse. Det var det jeg skulle ha gjort de siste ti årene, forteller sveitseren, som har konkurrert i 16 år og deltatt i tre OL.

– Vil at balletten skal endre kjørestilen

Målet hans er å utvikle kriteriene dommerne kaller flyt og samlet inntrykk. Signaturtrikset hans, yolo-flipen, er blant de vanskeligste å gjøre i halfpipen. Kan han forbedre det?

Iouri Podlatchikov i aksjon i halfpipen. AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Iouri Podlatchikov i aksjon i halfpipen. AFP PHOTO / JOE KLAMAR Foto: Joe Klamar

– Det vil være vanskelig. Det trikset krever mye kraft, men det kan gjøres mer elegant, mer majestetisk. Jeg vil at balletten skal endre kjørestilen min.

Han har forsøkt å trene ballett en gang i uken siden november, men finner det vanskelig å gjøre i konkurransesesongen. Håpet er at dansingen kan gi et ekstra krydder til kjøringen, men han vet det er noe som krever at han ikke gir seg med en gang.

– Det vil ta tid. Jeg kan ikke vise det enda. Balletten min er forferdelig, smiler han.

Elsker Oslo

Iouri Podlatchikov er en ekte Oslo-venn. Han understreker flere ganger i intervjuet at han elsker halfpipen i Oslo og at den er så nær en storby.

– Det minner meg om Zürich, der jeg vokste opp. Det var synd at det ikke var et event her forrige sesong. Uansett hvilken event der er, håper jeg det skjer noe her hver vinter, slår han fast.

Lever i OL-sykluser

Sveitseren begynte å studere kunsthistorie og fotografi etter OL-gullet i Sotsji, men han har ikke tid til å fullføre studiene. Hjernen er er nå fokusert mot neste OL.

– Jeg lever livet mitt i OL-sykluser. Det er det jeg er vant med, slik som andre er vant med stedet de bor eller jobben sin. Det er i ryggmargen. På samme måte som fuglene vet at det nærmer seg vinter og flyr sørover, på samme måte vet jeg at vi nå er halvveis mellom to OL, sier han.

Podlatchikov sier han ser det på konkurrentene, at de vet at det de gjør denne sesongen påvirker neste sesong, som er forberedelse-sesongen til OL, i stor grad.

– Jeg ser allerede frem til prøve-OL i Pyeongchang neste vinter.

Utelukker ikke et femte OL

I OL i Sør-Korea vil han være 29 år, en alder som i snowboard betyr at du er en veteran. Kan han se for seg enda et OL?

– Da vil jeg være 33 år. Mye kan endre seg. jeg visste med en gang da jeg falt i Vancouver at jeg ville delta i neste OL. I Sotsji vant jeg og visste etter en halvtime at jeg ville forsøke igjen. vel, egentlig visste jeg det før finalen. Jeg husker været og pipen var så dårlig at jeg spøkte hele dagen med at det var en ny konkurranse om fire år. Ingen lo.

Men før den tid må han forsøke å komme seg til finalen i X Games Oslo. Klarer han det kan han kanskje vinne like elegant som han ønsker.

Oslo  20160225.
X Games Oslo 2016: Leticia Bufoni fra Brasil varmer opp før finalen i skateboard street for kvinner i Skur 13 på Filipstad torsdag.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20160225. X Games Oslo 2016: Leticia Bufoni fra Brasil varmer opp før finalen i skateboard street for kvinner i Skur 13 på Filipstad torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad