Psykologspesialist: – Behandling av overgripere fungerer ikke

Noen av Norges fremste eksperter på seksualforbrytere er uenige om hvilken effekt terapi har for barneovergripere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er begge opptatte av hvordan man kan forhindre at seksualovergripere gjenter sine ugjerninger, men spesialistene Thore Langfeldt og Pål Grøndahl er uenige i om terapi fungerer.

– Vi har hatt fire-fem hundre pasienter til behandling og bare noen få av dem har tilbakefall. Det er ofte fordi de bryter behandlingen. Hvis de gjennomfører behandlinge, går det bra, sier psykolog og spesialist på klinisk sexologi Langfeldt til TV 2.

Så enkelt er det ikke, kontrer psykolog Pål Grøndahl. Han har sammen med Jarna Grønnerød gjennomført en analyse av en rekke studier som har sett på behandling av dømte barneovergripere.

– Den kunnskapen vi sitter på er ganske nedslående. I vår studie fant vi nesten ingen forskjell på de som mottok behandling og de som ikke fikk behandling når det gjelder risikoen for tilbakefall, sier Grøndahl til TV 2.

TV 2 har kartlagt alle seksualforbrytere som ble domfelt i 2015.

Kartleggingen viser at 399 personer ble dømt for seksualforbrytelser i Norge i 2015. Det er mer enn en domfellelse hver eneste dag. 30 prosent av gjerningspersonene forgrep seg på barn.

– Mysterium

Grøndahl understreker at han ikke vil fraråde noen å oppsøke hjelp hvis man er redd for å begå seksuelle overgrep.

– De studiene jeg referer til er store data, og vi vet at generelt virker psykologisk behandling. Det som er et mysterium for oss som forsker på dette er hvorfor det ikke har den ønskede effekten for personer som har begått sedelighetsforbrytelser overfor barn, sier Grøndahl.

– Uenighet skyldes gamle metoder

Langfeldt mener uenighetene om hvorvidt terapi fungerer handler om at metodikken har endret seg de siste tiårene, og at de som mener behandling ikke fungerer refererer til gamle metoder.

– Det man strides om er at man bruker noen gamle terapimetoder som vi gikk bort fra allerede på 1980-tallet. De terapiformene dugde ikke, og vi gikk over til en mer relasjonell, dynamisk terapi, sier Langfeldt til TV 2.

STOR OVERSIKT: Se TV 2s database over seksualovergripere her.