Kristoff skuffet over eget lag: – Det blir for teit

Alexander Kristoff mener Katusha burde tatt straffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Alexander Kristoffs lag Katusha har bestemt seg for å trekke seg fra Foreningen for en troverdig sykkelsport (MPCC).

Årsaken var at de som medlemmer ville blitt utestengt i en liten periode grunnet to dopingovertredelser det siste året.

– Blir for teit
Katusha slapp utestengelse fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fordi Luca Paolini testet positivt på kokain, som ikke regnes som prestasjonsfremmende. MPCC håndhever reglene strengere, og ville utestengt Katusha.

– Jeg mener at når du først har blitt medlem, så må du ta konsekvensen når det kommer. For min del mener så hadde det vært bedre om de tok den straffen. Så får man heller revurdere etterpå om man vil være medlem eller ikke. Det blir for teit å si «nå går ting mot oss, da gidder vi ikke være medlem». Da er ikke medlemskapet verdt så mye uansett, så jeg var litt skuffet over den avgjørelsen. Jeg synes de burde tatt den straffen, men det er ikke opp til meg å bestemme, sier Alexander Kristoff til TV 2.

– Sier man slikt også til laget?

– Ja, hvis de spør meg vil jeg si at jeg er overrasket over det. Vi har vært medlem der nå og solt oss i glansen over at vi har jobbet litt ekstra mot doping. Så når vi endelig får en straff mot oss, så må vi være villig til å ta den. Så får man revurdere om det er verdt det etterpå, sier Katusha-stjernen

– Ikke EPO det er snakk om
Onsdag bad Stavanger Aftenblad Kristoff om å forlate Katusha på grunn av lagets frynsete rykte. Johan Kaggestad kom med samme anbefaling til TV 2 Sporten tirsdag kveld.

– Det er mange som mener mye om dette. Vi har hatt to saker det siste året, men igjen så er det ikke store dopingsaker. Det er ikke EPO det er snakk om. Det er kokain og et stoff som nylig kom på dopinglisten. Det er nyanser. Det er ikke grove feil, men det er likevel feil. Det fortjener en straff, men i media blir det slått opp som det samme. Doping er doping. Men man må kunne se forskjell på ting når man skal måle ut straff, men det er uansett ikke bra for ryktet til Katusha at det forekommer slike saker, sier sykkelstjernen.

Og han kommer neppe til å skifte lag med det første.

– Det er ikke så lett. Jeg kan skifte lag hvis Katusha mister World Tour-lisensen, men det tror jeg ikke er i nærheten på disse sakene.

– Så du blir ut 2017?

– Ja, det er i alle fall planen, sier Kristoff.

– Indirekte med på det
Thor Hushovd er også kritisk til at Katusha har trukket seg

– Kristoff er, dessverre, indirekte med på det fordi han er på det laget. Når Katusha trekker seg fra MPCC så gir det enormt negative signaler, så det synes jeg er helt feilt grep å ta, sier han til TV 2.

– Hvis de ønsket å bedre imaget så tok de feil. Der burde de tatt en straff på åtte dager, det tåler alle ryttere og det tåler laget, sier Hushovd.

Bakgrunnen for den mulige suspensjonen er at den russiske Katusha-syklisten Eduard Vorganov nylig avga en positiv dopingprøve og ble midlertidig suspendert. Lagkameraten til Alexander Kristoff skal ha testet positivt på stoffet meldonium.

Den positive dopingprøven var den andre for Katusha på under ett år. Under Tour de France i fjor sommer testet Kristoffs lojale løytnant Luca Paolini positivt for bruk av kokain. De nye og strenge dopingreglene til UCI innebærer at et lag kan bli kollektivt straffet med to positive dopingprøver i løpet av et år. UCI kan utestenge lag fra alle konkurranser i alt fra 15 til hele 45 dager.

Katusha slapp imidlertid straff fra UCI på grunn av Paolinis kokainbruk. UCI argumenterte med at han ikke brukte kokain som et prestasjonsfremmende middel, og laget slapp dermed kollektiv straff.

MPCC kunne imidlertid sørget for å utstenge Katusha, og det er derfor de nå trekker seg fra MPCC-samarbeidet.