IKKE TIL OSLO VEST: Det blir ikke asylmottak på Montebello i Oslo. Dette bildet er tatt på sentralstasjonen i Stockholm i desember. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
IKKE TIL OSLO VEST: Det blir ikke asylmottak på Montebello i Oslo. Dette bildet er tatt på sentralstasjonen i Stockholm i desember. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix Foto: Jonas Ekströmer/tt

Naboopprør, frykt og UDI-forvirring:

Derfor blir asylmottaket på Oslos beste vestkant droppet

UDI mener de ikke lenger har behov for å bygge et asylmottak på Montebello i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden før jul har UDI planlagt å bygge et asylmottak med plass til inntil 1000 asylsøkere på Montebello, vest i Oslo.

Tirsdag meldte Aftenposten at planene skrinlegges. Overfor avisen forklarte UDI at de manglet noen tilpasninger for at bygget skulle bli godkjent. Dette gjentok UDI overfor TV 2 onsdag formiddag.

– Søknad om bruksendring har ligget til behandling hos Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, og de har kommet med en del ting som må ordnes før bygningsmassen kan brukes som asylmottak. Denne bruksendringen er nødvendig for å kunne drive mottak, sier presserådgiver i UDI, John Olav Kroken.

Klart til bruk

Onsdag var TV 2 i kontakt med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen avviser at de har satt en stopper for mottaket.

– Hvis alt går som planlagt, gis tillatelsen til å bruke lokalene i løpet av uka, sier Isaksen.

John Olav Kroken i UDI sier at de ikke var kjent med Oslo kommune var ferdig med å behandle saken. Men det er ikke så farlig.

– Har ikke behov

For ifølge UDI er det ikke lenger behov for et stort asylmottak på Montebello.

– Fordi asyltilstrømmingen nå er lav, konsentrerer vi oss om å etablere vanlige mottak. Alternativer, som Montebello og andre lignende tiltak, er derfor på vent inntil det blir aktuelt med slike mottak igjen, sier John Olav Kroken i UDI.

UDI tar høyde for at det kan komme 60.000 flyktninger til Norge i 2016. Foreløpige prognoser tyder på at det kommer 33.000 asylsøkere.

Hvis antallet flyktninger øker, vil det igjen være aktuelt å bruke Montebello som asylmottak.

Klagestorm fra naboer

Planene om å etablere asylmottak på Oslos vestkant vakte sterke reaksjoner fra naboene. TV 2 har gått gjennom klagene som har blitt sendt inn til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Husebyåsen Vel og Montebello Velforening representerer til sammen 800 husstander. Gjennom advokatfirmaet Bull og co har de sendt inn en syv sider lang protest der de beskriver hvorfor mottaket er uønsket i nabolaget. To boligsameier og et tyvetalls naboer har sendt inn protester og merknader.

– Jeg er veldig glad og lettet over å få en avklaring. Jeg hadde ikke trodd at UDI ville skrinlegge hele prosjektet, sier leder av Ullern bydelsutvalg, Carl Oscar Pedersen (H).

Fryktet unge menn

– Hvor mye tror du at naboenes engasjement har hatt å si?

– Jeg tror det har hatt en del å si. UDI reduserte størrelsen på prosjektet etter at vi reiste en rekke spørsmål som var vanskelig for dem å svare på, sier Pedersen.

– Hva var deres viktigste argumenter mot å etablere mottaket?

– At det var for stort, varigheten og hvem som skulle bo der. Flere ytret bekymring over den store ansamlingen av yngre menn med ukjent bakgrunn. Frykten var kanskje ubegrunnet, men den var en bekymring, sier Pedersen.