BEFRIDD: Den svenske 15-åringen ble befridd nylig fra fangenskap hos IS. Foto: Reuters
BEFRIDD: Den svenske 15-åringen ble befridd nylig fra fangenskap hos IS. Foto: Reuters

Svensk jentes (15) IS-mareritt: – Mamma, hjelp meg herifra

Den svenske jenta ble gravid og dro til Syria med kjæresten (19). Der ble hun tatt til fange.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske 15 år gamle jenta som nylig ble befridd fra IS, Den islamske staten, forteller at hun vurderte å ta sitt eget liv under fangenskapet.

Jenta er fra Boräs, like øst for Göteborg, og ble gravid for vel ett år siden. Sammen med sin 19 år gamle kjæreste reiste hun 31. mai i fjor fra Sverige og sørover i Europa med Syria som mål.

Hun hadde aldri vært i utlandet før og paret kom seg sørover gjennom hele Europa uten pass.

Til tross for at hun ble pågrepet i både Ungarn og Bulgaria, ble hun sluppet fri begge steder, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Paret krysset grensen til Syria i juni, og da forandret kjæresten seg.

– Han begynte å se på videoer av IS og snakke om at han ønsket å oppsøke de og tilslutte seg dem. Jeg visste ingenting om IS eller islam og sa at det var greit, sier hun i et intervju med Reuters.

Hun legger til at hun føler seg lurt av 19-åringen til å dra til Syria.

Tatt til fange av IS

I juli ble paret tatt av styrker tilsluttet IS i nærheten av Aleppo. 15-åringen ble da satt i fangenskap, mens kjæresten forsvant fra henne.

Hun ble holdt fanget i et hus i Manbij, vel fire mil fra grensen til Tyrkia.

Jenta som ikke er muslim, ble i fangenskap underlagt streng kontroll og holdt under oppsikt sammens med andre kvinner.

– Vi hadde ingenting. Ikke vann, ikke elektrisitet og ingen penger. Det var et virkelig hardt liv, forteller hun.

Snille mamma, hjelp meg

Men da hun fikk lov å gjøre ærend hos en internett-kafe i byen sendte hun i juli beskjed hjem til sine foreldre hvor hun desperat fortalte om sin situasjon og ba om hjelp.

Av redsel for å bli oppdaget ber hun sin mor om å ikke ta kontakt.

«Hei mamma, ikke svar på denne meldingen, men snille mamma, hjelp meg herifra. Jeg orker ikke mer. Enten kommer jeg til å dø av en bombe eller så kommer jeg til å bli slått ihjel eller så tar jeg mitt eget liv mamma, jeg orker ikke leve mer. Jeg har ikke mat eller penger. Min kjæresten sier at han skal kaste meg ut etter at barnet er født, og at han skal gifte seg med en annen som så skal bli mor til barnet. Snille mamma, jeg vil hjem nå. Jeg vil ikke bli her, jeg orker ikke mer nå», skriver hun.

– For oss er det et mareritt. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi er glade for at vi hører fra henne, sa jentas far til Dagens Nyheter i juli.

I oktober forsøkte kurdiske styrker å befri henne, men forsøket mislyktes og jenta ble på nytt tatt til fange. Denne gang av en ukjent gruppering.

Befridd nær Mosul

Tirsdag i forrige uke gikk irakiske peshmergastyrker fra den kurdiske provinshovedstaden Erbil til aksjon, og klarte å befri jenta som da satt i fangenskap nær byen Mosul.

Den 19 år gamle kjæresten skal ha blitt tvangsrekruttert til IS og deltatt i kampene rundt Ramadi, like nord for Bagdad i Irak, skriver Dagens Nyheter.

Den svenske 15-åringen fødte en sønn rundt juletider.

Sendes til Sverige

Opplysningene om aksjonen som endte med at jenta ble befridd stammer fra det kurdiske sikkerhetsrådet. I en pressemelding heter det at svenske myndigheter og medlemmer av jentas familie ba om hjelp til å lokalisere og befri henne fra IS.

Ifølge pressemeldingen skal 15-åringen nå sendes tilbake til Sverige.

Det finnes ingen informasjon om hva som har skjedd med hennes sønn.