Israelsk mat på menyen hos Wenche

Shakshouka; egg i tomatsaus med krydret pølse. Smakfullt og spennende.

Oppskriften er fra Gil Hovav, Israelsk tv-kokk.

Tips: For en kjøttfri middag kan pølsen sløyfes.

Oppskriften er til 6 personer

Dette trenger du:

  • 1 stor løk
  • 3 paprika, rød, grønn og gul
  • 4-5 fedd hvitløk
  • 1 rød eller grønn chili
  • ½ dl olivenolje
  • 2-3 ss tomatpure
  • Ca 800g knuste, hermetiske tomater
  • 1-2 ts harissa (sterk krydret chilisaus 2-3 ss sweet chilisaus)
  • Salt, pepper
  • 1 ss støtt spisskum (karve kan også brukes)
  • 3-4 godt krydrede grove pølser (kan sløyfes om retten skal være kjøttfri)
  • ½ dl olivenolje
  • 6 egg
Shakshouka, Israelsk nytelse. FOTO: TV 2
Shakshouka, Israelsk nytelse. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Rens, og del løk og paprika i strimler.

Finhakk hvitløk og chili.

Surr løken myk i olivenolje i en vid gryte eller panne med høye kanter.

Tilsett paprika, hvitløk, chili og spisskummen og surr et par minutter før tomatpurè tilsettes.

Surr videre i 3-4 minutter.

Tilsett hermetiske tomater, salt og pepper.

Kok opp, og la trekke under lokk i 15-20 minutter.

Blir tomatsausen for tykk; tilsett litt grønnsakskraft, vann eller usøtet eplemost.

Smak til med salt og krydder.

Skjær krydret pølse i biter og fordel i tomatsaus.

Kok opp.

Lag så fordypninger (store nok til å knekke et egg i) i sausen.

Ha litt olje i hver fordypning og knekk et egg i hver fordypning.

Legg på lokk og la retten trekke i 6-8 minutter, til eggene har koagulert (plommen kan gjerne være litt bløt i midten).

Dryss på rikelig med frisk koriander eller bladpersille ved servering.

Server med en salat bestående av hjertesalat, slangeagurk, eventuelt litt finhakket løk og røde bønner, linser, couscous eller bulgur.

Tykke, gode skiver med brød hører også med; til å dyppe i den smakfulle sausen og eggeplommene.