Disse norske restaurantene får Michelin-stjerner

Både Oslo og Stavanger får stjernerestauranter i Michelin-guiden for Norden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger får hver sin stjerne i Michelin-guiden for Norden.

Maaemo i Oslo får hele tre stjerner. Det er første gang en norsk restaurant får en slik anerkjennelse.

– Dette kjennes helt vanvittig, det er en følelse det ikke er mulig å sette fingeren på, sier hovmester Benjamin Ausland ved Maaemo etter at restauranten ble tildelt hele tre Michelin-stjerner.

– Og helt ærlig, det vi nå må tenke på er gjestene våre i kveld, og det arbeidet vi må utføre for at de skal få en uforglemmelig kveld, sier hovmesteren til NTB.

Han stråler av stolthet mens konsentrerte kokker på restaurant Maaemo jobber i bakgrunnen.

– Dette er bare vanvittig stort, sier han.

– Det kom som en stor overraskelse på oss alle, første gang i Norge og første gang i Skandinavia at det deles ut tre stjerner, legger han til.

Stjernedrysset ble klart da Michelins nordiske guide for 2016 ble presentert i København onsdag formiddag.

Kjøkkensjefen på Maaemo Esben Holmboe Bang (nummer fem fra venstre) jubler sammen med sine kolleger etter at resturanten hans Maaemo i Oslo fikk 3 stjerner i Michelin Guiden. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
Kjøkkensjefen på Maaemo Esben Holmboe Bang (nummer fem fra venstre) jubler sammen med sine kolleger etter at resturanten hans Maaemo i Oslo fikk 3 stjerner i Michelin Guiden. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix Foto: Nikolai Linares

Kjøkkensjef Espen Holmboe-Bank på Maaemo er dansk, og mottok hederen i den danske hovedstaden.

– Jeg har laget mat i 17 år nå. Jeg begynte i Danmark, flyttet rundt og så dro jeg til Oslo, sa han på utdelingsseremonien.

– Det er bare 100 restauranter i verden som har tre stjerner. Dette er et godt år for de nordiske landene, sier Michael Ellis som er internasjonal direktør for Michelin-guiden.

Fra før har Statholdergaarden og Fauna i Oslo begge én stjerne.

Se jubelscenene fra Re-naa i Stavanger øverst i saken!

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold gratulerer restaurantene med stjerner, og håper at det kan ha betydning som reisemål.

– Vi vil varmt gratulere Maaemo som første norske trestjerners Michelin-restaurant. Det er ikke bare utrolig gøy for restauranten, men også svært positivt for Norge som reiselivs- og matdestinasjon, sier Devold.

– Alle restaurantutmerkelser er positivt for reiselivet. Vi tar særlig av oss hatten for Bent Stiansen og Statholdergaarden som får Michelin-stjerne for 19. gang, sier Krohn Devold.