Trump vant i Nevada

Donald Trump seiret i nok et nominasjonsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 06-tiden onsdag morgen kom de første resultatene som viser at Donald Trump vant nominasjonsvalget i Nevada med god margin.

Dette er milliardærens tredje strake seier. Det brøt ut umiddelbare jubelrop ved Trump-leirens hovedkvarter i Las Vegas da resultatene begynte å komme inn klokka 21 lokal tid (6 norsk tid).

– Dere kommer til å bli stolte av presidenten deres og dere kommer til å bli enda stoltere av landet deres, sa Trump da han gikk på talerstolen på Treasure Island hotel i Las Vegas for å kommentere valgseieren.

Han lovet også å fortsette driften av Guantánamo-basen på Cuba, som president Obama nå jobber hardt for å stenge.

– Vi skal fylle det opp med masse slemme folk, sa Trump og fikk også jubel for å gjenta løftet om å bygge en mur langs grensen til Mexico og la meksikanerne betale for det.

De første resultatene fra opptellingen viser at Trump ligger et godt stykke foran rivalene med omkring 42 prosent av stemmene.

Trump har tidligere vunnet nominasjonsvalgene i Sør-Carolina og New Hampshire.

Tett blant de neste

Marco Rubio og Ted Cruz kjemper om andreplassen med henholdsvis om lag 25 og 22 prosent av stemmene.

Derfra er det langt ned til Ben Carson og John Kasich, som begge ligger an til å få under 10 prosent av stemmene.

TV 2s kommentator Are Tågvold Flaten er på plass i Las Vegas og sier onsdag morgen at Rubio selger inn seg selv som den kandidaten som har en sjanse til å slå Hillary Clinton i høstens presidentvalg.

– Rubio må håpe at han med støtteerklæringer og mer penger i banken kan holde det gående såpass lenge at han blir hovedalternativet til Trump. Da tror Rubio-kampanjen at de kan klare å dra i land en seier til slutt, sier Flaten til Nyhetskanalen.

– Kan man vente at noen av kandidatene vil gi opp i nærmeste framtid?

FØLGER USA-VALGET: Statsviter og USA-kjenner Are Tågvold Flaten. 
FØLGER USA-VALGET: Statsviter og USA-kjenner Are Tågvold Flaten. 

– Det har vært en del snakk om at tiden kanskje er ute for Ben Carson. For John Kasichs del har han hele tiden sagt at han sikter mot delstater som kommer litt senere i mars, blant annet Michigan og hjemstaten Ohio. Det var ikke ventet at han skulle gjøre det bra her i Nevada.

Viktig pekepinn

Valgdeltakelsen var overraskende stor og det var lange køer utenfor valglokalene under nominasjonsvalget i Nevada.

Kun 30 delegater, eller rundt én prosent av det totale antallet delegater står på spill i Nevada, så resultatet vil ikke ha svært stor innvirkning på det endelige resultatet.

Likevel er Nevada den første staten i vestlige USA, og kandidatene møter en befolkning som i større grad gjenspeiler landet som helhet. Dermed kan resultatet gi en god pekepinn på hvordan den generelle stemningen i befolkningen er.

Trump har ledet stort på de få meningsmålingene som er gjort i Nevada i forkant av nominasjonsmøtene. Eksperter har spådd at han vil komme til å få 35 prosents oppslutning.

1. mars er det såkalt Super Tuesday, med nominasjonsvalg i 12 stater. (©NTB/TV 2)

dd

dd