RØYK: Da danskebåten Scandinavian Star tok fyr i palmehelgen 1990, mistet 159 mennesker livet. Her avbildet i Lysekil i Sverige, hvor brannvesenet drev slukningsarbeid dagen etter brannen. FOTO: PER LØCHEN / NTB
RØYK: Da danskebåten Scandinavian Star tok fyr i palmehelgen 1990, mistet 159 mennesker livet. Her avbildet i Lysekil i Sverige, hvor brannvesenet drev slukningsarbeid dagen etter brannen. FOTO: PER LØCHEN / NTB Foto: Per Løchen

Sjøfartssjef hevder han oppga fire gjerningspersoner: – Norsk politi noterte ikke navnene en gang

Ny embetsmann står frem i Scandinavian Star-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter den tidligere sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen tok bladet fra munnen søndag, har det igjen blusset opp rundt Scandinavian Star-brannen som tok livet av 159 mennesker i 1990.

Nå står nok en sentral figur i etterforskningen, fram.

– Ga fire navn

Knud Skaareberg Eriksen forteller til den danske avisen Information at han ga norsk politi fire navn fra besetningen, som han mente kunne stå bak brannen, ifølge Ekstra-Bladet.

– Men norsk politi gadd ikke engang å skrive ned navnene, sier Skaareberg Eriksen til Information.

Eriksen skal ha vært sjefen til varsleren Flemming Thue Jensen i den danske Søfartsstyrelsen, som er Danmarks ekvivalent til det norske Sjøfartsdirektoratet. Eriksen skal ha vært granskningssjef her.

LES OGSÅ: – To fra mannskapet tente på Scandinavian Star

Eriksen var på båten mellom 40 og 45 ganger etter brannen.

Han mener at brannforløpet ikke stemte overens med den mistenkte Erik Mørk Andersen, som utpekt som brannstifter, og som selv døde i brannen på overfarten mellom Oslo og Frederikshavn palmehelgen i 1990.

– Han kunne etter min mening ikke funnet ut av luftkontrollen til en slik brann. Jeg trodde ikke at det var ham, forteller Eriksen.

– To fra mannskapet tente på Scandinavian Star

Mener norsk politi er avslørt

Dette viser nok en gang at etterforskningen er en gedigen politiskandale, mener Gisle Weddegjerde, som er skipsteknisk utreder for Stifelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star.

– Norsk politi har igjen blitt avslørt fullt ut, sier Weddegjerde til TV 2.

LES OGSÅ: Den tidligere dødsbrannsmistenktes egne bilder fra båten

Han forteller at han møtte Eriksen 10. februar i København i år, og at Eriksen ville fortelle noe. Det klarte derimot ikke Weddegjerde å oppfatte.

– Jeg fikk ikke med meg essensen i hva han hadde på hjertet, da han egentlig bare fortalte de sterke inntrykkene fra båten. Han kom ikke med avsløringer på møtet, sier Weddegjerde.

Han tror at Eriksen valgte å stå frem etter tidligere skipsinspektør Thue Jensen gikk ut i danske Politiken søndag, og fortalte sin versjon.

SKANDALE: Gisle Weddegjerde er skipsteknisk utreder for Stifelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star og mener den nye forklaringen er nok et tegn på en politiskandale. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2
SKANDALE: Gisle Weddegjerde er skipsteknisk utreder for Stifelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star og mener den nye forklaringen er nok et tegn på en politiskandale. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2

– Begge sa klart og tydelig i fra om sine observasjoner, og det norske politiet fikk beskjed om fire gjerningsmenn fra besetningen, hvilket de har valgt å ignorere, mener Weddegjerde.

Søndag betegnet Weddegjerde brannen som er en av historiens verste dekkoperasjoner.

Stortinget har nedsatt en parlamentarisk granskingskommisjon, som skal levere sin rapport sommeren 2017. De skal undersøke om Stortinget ble feilinformert om Scandinavian Star-katastrofen.