KATUSHA TREKKER SEG: Alexander Kristoffs lag trekker seg fra MPCC / AFP / ERIC FEFERBERG
KATUSHA TREKKER SEG: Alexander Kristoffs lag trekker seg fra MPCC / AFP / ERIC FEFERBERG Foto: Eric Feferberg

Kaggestad freser mot Kristoffs lag: – Det er noe jævla dritt

Alexander Kristoffs lag Katusha forlater Foreningen for en troverdig sykkelsport (MPCC).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske sykkellaget unnslapp nylig utestengelse fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som en følge av to dopingovertredelser det siste året, men trekker seg nå fra MPCC fordi de tolker regelverket strengere.

– Det er synd at de forlater samarbeidet, det er noe jævla dritt, rett og slett. Det viser mangelfulle holdninger hos ledelsen til Katusha, og feighet. Det er svært uheldig for Katusha etter flere dopingepisoder, og sender et dårlig signal, sier Johan Kaggestad til TV 2.

Håper de norske forsvinner
Han synes det russiske laget opptrer feigt.

– Det er bedre å påvirke innenfra enn utenfra. Man trenger samarbeid fremfor å trekke seg ut, dette er mangel på ryggrad, frester sykkeleksperten.

Han mener lagets to nordmenn bør komme seg vekk fra Katusha.

– Kristoff er under kontrakt, og har vist en klar holdning mot doping, men han blir assosiert med Katusha, og det er ikke heldig for ham. Det blir kritikken mot Kristoff fra meg. Jeg håper Kristoff og Bystrøm forsvinner fra laget etter sesongen, sier Kaggestad.

Trekker seg for å unngå utestengelse
Som MPCC-medlem kunne Katusha ha blitt utestengt i henhold til foreningens regler, noe som gjør at de trekker seg fra samarbeidet.

– Team Katusha forstår det slik at MPCC har tenkt å håndheve reglene på strengeste vis, uavhengig av beslutningen UCI nylig tok, skriver laget i en pressemelding.

– Katusha beklager at MPCC har tatt dette standpunktet, og spesielt at de ikke vil tilpasse reglene til UCI-reguleringene. Som en konsekvens av det har ikke Katusha noe annet valg enn å forlate MPCC med umiddelbar effekt.

Slapp UCI-straff på grunn av kokainbruk
Bakgrunnen for den mulige suspensjonen er at den russiske Katusha-syklisten Eduard Vorganov nylig avga en positiv dopingprøve og ble midlertidig suspendert. Lagkameraten til Alexander Kristoff skal ha testet positivt på stoffet meldonium.

Den positive dopingprøven var den andre for Katusha på under ett år. Under Tour de France i fjor sommer testet Kristoffs lojale løytnant Luca Paolini positivt for bruk av kokain. De nye og strenge dopingreglene til UCI innebærer at et lag kan bli kollektivt straffet med to positive dopingprøver i løpet av et år. UCI kan utestenge lag fra alle konkurranser i alt fra 15 til hele 45 dager.

Katusha slapp imidlertid straff fra UCI på grunn av Paolinis kokainbruk. UCI argumenterte med at han ikke brukte kokain som et prestasjonsfremmende middel, og laget slapp dermed kollektiv straff.

MPCC kunne imidlertid sørget får å utstenge Katusha, og det er derfor de nå trekker seg fra MPCC-samarbeidet.

– Katusha vil understreke at laget fortsetter å kjempe mot doping med alle mulige midler, slik vi har gjort de siste årene. Slik sett vil Katusha fortsette å implementere andre MPCC-regler på frivillig basis, skriver Kristoffs lag i pressemeldingen.