Skateboard-stjerne gikk fra å bli kalt lesbe til å bli nakenmodell

Leticia Bufoni (22) ble kalt lesbe da hun begynte å skate, og faren brakk brettet hennes. Brasilianeren lot seg likevel ikke stoppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): – Jeg liker å være fotomodell, og jeg liker å være feminin. Når jeg får en invitasjon sier jeg alltid ja, for det er gøy, sier en smilende Bufoni til TV 2 etter tirsdagens trening i Skur 13.

22-åringen vakte oppsikt da hun lot seg fotografere naken på coveret til ESPNs The Magazines årlige "Body Issue", som den første kvinnelige skateren.

Men selv om hun skiller seg ut i det mer maskuline skatemiljøet, er brasilianeren langt ifra flau.

– Jeg gjør det ikke for å bevise for noen at jeg ikke er en guttejente, men det er bare min stil. Jeg liker å sminke meg, og jeg liker å pynte meg. Det er meg. I den fotoseansen handlet det ikke om å være sexy, men å vise hva toppidrett gjør med ulike kropper, sier hun.

Men det er naturligvis ikke bare som modell hun har blitt lagt merke til, for den brasialianske jenta kan smykke seg med syv X Games-medaljer.

Tre av dem i gull.

– Ble kalt lesbe

Som kvinnelig skater i Brasil var det ikke enkelt for Bufoni å høste respekt.

TESTER GRENSER: Brasilianske Leticia Bufoni elsker å sjokkere. Både i skatehallen, og foran kamera. Her fra en fotoseanse med ESPN. Foto: ESPN. 
TESTER GRENSER: Brasilianske Leticia Bufoni elsker å sjokkere. Både i skatehallen, og foran kamera. Her fra en fotoseanse med ESPN. Foto: ESPN. 

Hun var den eneste jenta i nabolaget som skatet, og faren hennes var sterkt imot det. Faktisk gikk det så langt at han brakk brettet hennes da hun var rundt ti år gammel.

– Han sa at han skulle brekke det så jeg aldri kunne skate igjen. Men da han så meg skru sammen et nytt brett innså han at det ikke var noe han kunne gjøre for å stoppe meg. Senere tok han meg med til min første konkurranse, og så at jenter også kan skate. Nå er han en av mine største støttespillere, og en stor fan av skating, forteller hun.

– Føler du at du får respekt som kvinnelig skater?

– Nå føler jeg det, men da jeg startet pleide folk å kalle meg lesbe og guttejente. Men når jeg forteller folk nå at jeg er en profesjonell skater blir folk positivt overrasket, og sier ofte at de aldri har møtt en profesjonell skater før. De blir imponert, og det er en god følelse, innrømmer 22-åringen.

KULDESJOKK: Norsk vinter var litt i meste laget for brasilianeren. Her er et bilde fra hennes egen snapchat-konto. 
KULDESJOKK: Norsk vinter var litt i meste laget for brasilianeren. Her er et bilde fra hennes egen snapchat-konto. 

Bufoni blir sett på som en av de mest inflytelsesrike kvinnelige skaterne i verden, og i 2014 ble hun rangert på tredjeplass på den amerikanske TV-kanalen ESPNs liste over "Topp 50 kvinner i actionsporter".

Det er det høyeste noen skater har nådd.

– Jeg er stolt, og ikke minst føler jeg meg veldig heldig som er i denne posisjonen at jeg kan være en rollemodell for yngre jenter, understreker hun.

Tilbakeviser dopingfordommer

Bufoni stiller seg kritisk til dopingtesting i X Games, fordi hun vil at den i utgangspunktet uorganiserte idretten ikke skal kveles av de høye herrers lover og regler.

Likevel bedyrer hun at verken hun eller vennene har noe å skjule.

– Alle vet alt om mitt liv. Jeg viser det frem på snapchat-kontoen min til fansen nærmest døgnet rundt, og har ingenting å skjule, sier hun.

Samtidig mener hun at sporten har tatt enorme steg de siste årene.

– Jeg kaller det faktisk ikke en sport ennå, men det er en livsstil. Mange tror at skatere bare spiser usunt, drikker og tar dop - men sånn er det ikke.Kulturen har endret seg mye de siste årene. Utøverne trener mer, og spiser sunnere. Skating er en stor belasting på kroppen på det nivået vi driver nå, så hvis du ikke trener nok setter du seg i fare for å skade deg stygt, mener hun.

Skateboarding er en av sportene som vurderes til OL i Tokyo i 2020. Da har de to valg - underlegge seg IOCs regler og WADAs dopingreglement, eller droppe å delta.

– Det er så kaldt

Superstjernen kom til Oslo sent søndag kveld, og har fått testet banen på Aker Brygge to dager.

– Jeg trenger litt mer trening, men banen er veldig bra. En av de beste vi har kjørt i år, sier hun.

Men været i Norge er hun mer skeptisk til.

– Jeg måtte faktisk kjøpe meg nye vinterklær før jeg dro hit, for jeg hadde ikke noe som var varmt nok. Jeg er vant til å være i California, eller i Brasil. Det veldig vakkert her, men så kaldt, ler hun inne i sin tykke dunjakke - som hun både hadde på seg ute og inne.

Stort sett hele tiden egentlig.

I torsdagens finale jakter hun naturligvis sitt fjerde X Games-gull, men med en forslått ankel er hun godt fornøyd med medalje.

– Jeg bryr meg ikke om det blir gull eller ikke. Hvis jeg får medalje blir jeg kjempefornøyd, og jeg vil egentlig bare ha det gøy med jentene der ute, avslutter hun.