Her er førstemann utfor monsterhoppet på Tøyen

Mats Hofgaard (28) fra Elverum fikk æren av å være førstemann ut i X Games Oslos Big Air-hopp på Tøyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av hoppet øverst i artikkelen

Til lørdagens Big Air-konkurranse er det bygget et 57 meter høyt stillashopp.

Torsdag kveld var snøen lagt på og preppet. Førstemann som fikk sette utfor og lande et historisk hopp var 28 år gamle Mats Hofgaard fra Elverum.

Hoppet gikk uten problemer. Like etter fulgte Petter Grøn (19) fra Skui. Også han landet trygt.

Få alt om X Games Oslo her

– Det var et monster, men veldig spennende og gøy. Har hørt at det er det største, så da var vi først ut, da , sa Hifgaard til TV 2 etter landing.

– Var du nervøs?

– Ja, ingen visste farten på forhånd. Det var skummelt, men mindre skummelt enn jeg trodde på forhånd.

– Føltes det høyt?

– Det kjentes høyt ut. Du kan prøve å stå på 57 meter og se ut til siden, da pumper det litt.

Har tiltro til sikkerheten

Snowboardstjernene Mark mcMorris og Silje Norendal mister X Games i Oslo på grunn av skader i helga. TV 2s snowboardekspert Andreas Ygre Wiig har tiltro til at det spektakulære BigAir-hoppet på Tøyen er trygt for utøverne.

- Jeg har brukket lillefingeren, ribbeina, separert begge skuldrene, brukket kragebeinet, sier Andreas Ygre Wiig og tenker seg litt om.

- Og så har jeg brukket ankelen da. Det er en del minner på den kroppen her, gliser han.

34-åringen har fått sin andel juling iløpet av en lang snowboardkarriere.

- Det er jo en ekstremsport dette her, så da må man regne med noen skader. Det er jo bare å se på hvordan vi kjører, sier han.

I helgen smalt det for to av de største profilene i snowboardmiljøet.

Fokus på utøvernes sikkerhet

Silje Norendal falt under prøve-OL i Sør-Korea i helgen og fikk konstantert et brudd i høyre håndledd. Det gjør at hun mister X Games i Oslo.

I tillegg falt amerikanske Mark McMorris stygt under helgens Air+Style-konkurranse i Los Angeles. De første rapportene fra hans skade sier at det tyder på et lårbeinsbrudd for amerikaneren. Det gjør at også han mister X Games i Oslo.

- Det er utrolig synd at vi mister de to utøverne. De vil bli savnet, men vi har likevel en stjernespekket liste over utøvere til X Games, så det skal nok bli bra uansett, sier kommunikassjonssjef for X Games Oslo, Lars-Einar Petterson, til TV 2.

I Tøyenparken i Oslo står det et monsterhopp og venter på utøverne. Det spektakulære BigAir-hoppet er 57 meter høyt og på fredag skal kvalifiseringen til snowboarderne gjennomføres.

Etter helgens skader på to av de største stjernene, er det fullt fokus på utøvernes sikkerhet.

- Disse utøverne er vant til det aller meste, men det viktigste for oss er å forholde oss til vind- og vær for at det skal bli trygt for utøverne, i tillegg til å ha en kontinuerlig dialog med utøverne som skal i aksjon, sier Petterson.

Størrelsen er ikke alt

Det gigantiske hoppet hadde nok vært i skumleste laget for folk flest. Ygre Wiig påpeker at størrelsen på kontruksjonen på Tøyen ikke nødvendigvis betyr at det er en større risiko her enn andre steder.

- Det er ikke alltid at størrelsen betyr noe. Noe av det viktigste er å bygge en bred nok landing, slik at utøverne ikke risikerer å lande på gjerdet, sier han.

Han har full tiltro til at utøvernes sikkerhet blir ivaretatt.

- Da jeg begynte min karriere, var det mye mindre fokus på sikkerheten. Nå blir hoppene større og mer spektakulære, men det betyr også at arrangørene setter mer fokus på sikkerhet.