SKATEBOARD-STJERNE: Karsten Kleppan (25) nyter godene av sitt nye liv som profesjonell skateboarder. Foto: Lasse Bjarte Hove
SKATEBOARD-STJERNE: Karsten Kleppan (25) nyter godene av sitt nye liv som profesjonell skateboarder. Foto: Lasse Bjarte Hove

Karsten (25) fikk verdens feteste brett da han ble proff

– Folk i USA skjønner selvfølgelig ikke noe som helst av dette!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

X Games Oslo: Se skate street i livesenteret torsdag fra klokken 17.20!

Takket være en blanding av tilfeldigheter, kreative venner og appetitt for makrell i tomat, kjører Norges nye skateboard-stjerne rundt på et brett designet som ikonisk, norsk pålegg.

Karsten Kleppan (25) fra Bekkestua gliser fra øre til øre når vi spør ham hvordan det hele gikk til.

En «gave» fra sponsoren

25-åringen oppnådde proffstatus i fjor høst og figurerte nylig i storfilmen Nike SB Chronicles Volume 3. 2015 var i det hele tatt et stort Karsten Kleppan-år.

– Han er uten tvil Norges største skateboard-profil på verdensbasis, sier TV 2s ekspertkommentator Jonas Greve.

Kleppans sterke posisjon på verdensbasis illustreres også av at han, som eneste nordmann, ble invitert direkte til finaleomgangene i X Games Oslo. Torsdag stiller han i et kruttsterkt felt bestående av superstjerner som Nyjah Huston, Ishod Wair og Luan Oliveira. Og det gjør han med sitt svært så norske brett.

– Jeg hadde noen kompiser fra USA på besøk forrige sommer. Altså før jeg ble proff, innleder Kleppan.

– Jeg introduserte gutta for makrell i tomat, og det ble etter hvert til at vi spiste det hver dag. En av de som var på besøk hos meg er god venn av Skate Mental-eieren, og da de signerte meg foreslo kompisen min et makrell i tomat-inspirert brett. Jeg syntes det var et sykt kult design! Det er ikke så mange nordmenn med egne brettmodeller, og da er det gøy å gjøre noe norsk. Samtidig er det selvfølgelig ingen i USA som skjønner noe som helst av dette, flirer den karismatiske skateren, før han tilføyer at det hele er ment som en hyllest til et pålegg han digger.

En ny hverdag som proff

Kleppan legger ikke skjul på at mye er annerledes etter at tok steget opp som profesjonell skater. Likevel er også mye akkurat som før.

– Det første steget som proff er at man får sin egen brettmodell. Samtidig innebærer det at du også blir tatt litt mer på alvor som skater. Hva skal jeg si? Det er liksom som å få seg en jobb! Likevel er dette egentlig bare moro og kødd - altså akkurat samme greien som før, ler han.

TV 2 møter Kleppan i Skur 13 i forbindelse med en av treningene før X Games Oslo-konkurransen. Der gir han uttrykk for av forventningene til egne X Games-prestasjoner er beskjedne. Til vanlig er det nemlig først og fremst filminnspillinger han driver med, ikke konkurranse-skating.

– Det er utrolig gøy å bli invitert, men jeg har ingen store ambisjoner her. Det er ikke først og fremst en konkurransekjører jeg er, så målet er å ha det moro og forsøke meg på noe fett. Jeg lander kanskje vanskeligere triks enn man ser her når jeg er ute og lager film, men jeg har mye bedre tid til å planlegge og lande dem. Formatet er såpass annerledes at jeg nesten blir litt sjanseløs, mener han.

Imponerte ESPNs ekspert

Mens Nyjah Huston kommer til Oslo som den største forhåndsfavoritten, har Kleppan to andre navn i tankene. Alle tre er, i likhet med Kleppan selv, Nike-sponsede utøvere.

– Nyjah skal jo nesten være uslåelig, så god som han faktisk er. Men jeg tipper Ishod Wair eller Luan Oliveira. De er bare så ufattelig gode. For min egen del blir det viktigste at tilskuerne har det fett når de kommer for å se på oss.

Selv om Kleppan selv ikke har de helt store forventningene om en god plassering, har han utvilsomt imponert på treningene. ESPNs research team er blant dem som har latt seg imponere.

– Han har sett svært sterk ut på trening og har definitivt fått respekt blant konkurrentene etter den imponerende rollen i Chronicles Volume 3. Han hadde den siste parten, som alltid er en stor ære. Karsten kan vise til en del sterke resultater i konkurranser, selv om han i utgangspunktet ikke er en konkurransekjører. Man kan for eksempel trekke frem andreplassen i Far'n'High i Paris i 2012, sier en av researcherne til TV 2.

– Han kommer definitivt til å markere seg, men jeg tror han skal få slite med å ta medalje her. Han brukte mest tid på «pump track»-delen under trening, så jeg regner med at han leverer et skikkelig interessant run.

PS: Makrell i tomat-brettet er ikke Karsten Kleppans eneste spesielle signaturbrett. Grunnet et vanskelig fornavn har uttalen blitt forvekslet med etternavnet til skateboard-legenden Eric Koston. Kleppans ansikt har derfor blitt photoshoppet på et ikonisk bilde av Koston. Bildet er nå plassert på et av Kleppans signaturbrett.