Her utføres det sjeldne keisersnittet

– Ved siden av å få mine egne barn, så var dette trolig et av de største øyeblikkene i mitt liv, sier gynekologen som utførte det sjeldne keisersnittet på en gorilla ved Bristol Zoo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da gorillamammaen fikk alvorlig svangerskapsforgiftning hastet det med å få ut babyen.

– En gorillas fødsel er sjelden og spennende uansett, men når fødselen skjer i form av et keisersnitt er det enda mer spesielt, sier John Partridge, en av lederne ved Bristol zoo i Storbritannia.

Første keisersnitt

Den lille, foreløpige navnløse, jentegorillaen måtte ha pustehjelp før hun kunne klare seg på egenhånd. Nå har hun et team med godt erfarne dyrepassere rundt seg. Moren, Kera, er også på bedringens vei.

Keisersnittet gjennomføres med gynekolog David Cahill i spissen. Foto: Reuters/Bristol zoo 
Keisersnittet gjennomføres med gynekolog David Cahill i spissen. Foto: Reuters/Bristol zoo  Foto: Handout

Keisersnittet er det første som er gjennomført ved dyreparken i Bristol, og på verdensbasis er det bare gjennomført en håndfull slike keisernitt.

Det var gynekolog David Cahill fra St. Michael hospital som utførte inngrepet. Til tross for at han utfører hundrevis av keisersnitt hvert år, var dette første gang han gjorde det på en gorilla.

– Ved siden av å få mine egne barn, så var dette trolig et av de største øyeblikkene i mitt liv og noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Cahill.

Behandles som en menneskebaby

Han og teamet rundt Kera gjorde vurderte situasjonen slik at gorillamammaen led av svangerskapsforgiftning, og at det eneste å gjøre var å utføre keisersnittet.

Varme og hudkontakt er viktig for den nyfødte lille gorillaen. Foto: Reuters/Bristol zoo
Varme og hudkontakt er viktig for den nyfødte lille gorillaen. Foto: Reuters/Bristol zoo Foto: Handout

– Vi vurderte det også slik at gorillababyen ikke hadde det bra inne i magen, forteller Cahill.

Gorillababyen var like over en kilo da den ble født.

– De første dagene var kritiske for babyen. Hun måtte holdes varm og hun måtte få i seg små mengder med melk. Vi begynte med hudkontakt, som brukes i stor grad med menneskebabyer, og hun responderte godt på det, forteller Lynsey Bugg ved dyrehagen til The Guardian.

Dyrepasserne forteller at de ser den lille gorillaen vokse seg større og sterkere dag for dag.