Jarle Andhøy mener Polarinstituttets egen praksis ikke samsvarer med kritikken de gir ham. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jarle Andhøy mener Polarinstituttets egen praksis ikke samsvarer med kritikken de gir ham. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Andhøy: – Dette er personforfølgelse

Eventyreren Jarle Andhøy trekker inn Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim i kampen mot Norsk Polarinstitutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to uker siden var eventyreren og seilskuteskipper Jarle Andhøy tilbake i Nord-Troms tingrett, nok en gang anmeldt for å ha seilt inn i Antarktis uten tillatelse og forsikring.

Det er Norsk Polarinstitutt som på vegne av staten forvalter norske interesser i området, og i retten ble det lagt ned påstand om betinget fengsel og 45.000 kroner i bot.

Langer ut mot staten

I avisen iTromsø langer nå Jarle Andhøy ut mot Norsk Polarinstitutt.

– For meg var det overraskende informasjon at Polarinstituttet, som har rettsforfulgt meg tre ganger for manglende forsikring, erkjenner at de aldri har krevd forsikring for utenlandsregistrerte fartøy, sier Andhøy.

I retten greide ikke noen vitner fra Norsk Polarinstitutt å gi eksempler på at forsikringsselskap har påtatt seg slikt ansvar.

Ifølge iTromsø har heller ikke Andhøys forsvarere klart å finne dokumentasjon på at det er mulig å tilfredsstille statens forsikringskrav.

Kobler på Ulvang og Aasheim

Jarle Andhøy trekker også inn Norsk Polariinstitutts egen ekspedisjon til Sørpolen i forbindelse med 100-årsjubileet for Roald Amundsens erobring av det sørlige polpunkt. Da gikk polarinstituttets leder Jan-Gunnar Winther mot polen sammen med Vegard Ulvang og eventyreren Stein P. Aasheim.

– Da opplevde vi at Polarinstituttet ansatte Ulvang og Aasheim i ulønnede stillinger som prosjektmedarbeidere. Meningen var å få guttene inn under statens selvassuranseordning. Om det hadde blitt godkjent i departementet ville deltakerne ha sluppet dyre forsikringer, sier Andhøy til iTromsø.

Han sier at denne ekspedisjonen heller ikke etterfulgte kravet om varsling av ekspedisjoner minst et år i forveien.

Kan ikke sammenlignes

Direktør Winther, som selv måtte fly siste etappe for å rekke markeringen på Sørpolen, kommenterer Andhøys uttalelser slik på nettstedet iTromsø.no.

– Dette er ting som var oppe i en tidligere rettsinstans uten at domstolen valgte å vektlegge argumentene. Dessuten mener jeg at det Andøy tar opp gjelder to ulike ekspedisjoner som ikke kan sammenlignes, sier han.

Jarle Andhøy mener tiltalene som er tatt ut mot han for ulovlig seilas i internasjonalt farvann er å betrakte som personforfølgelse.